Говорителят на Путин: очакваме Русия да бъде изключена от западните платежни системи

Ружа Райчева 13 април 2021 в 17:48 3454 0

Говорителят на руското президенство Дмитрий Песков не изключва възможността Русия да бъде изключена от западните платежни системи. По думите му отношението на множество държави към Русия е видимо недружелюбно.

„Можем със сигурност да кажем, че под една или друга форма санкциите срещу Русия се налагат по нелегален начин от гледна точка на международното право“ заяви Песков.

„Тези санкции се проявяват в най-различни форми, това е един непредсказуем процес. Като има налице такава враждебност към нас, не можем да изключим никой варинант“ поясни той.


Според Дмитрий Песков, най-доброто противодействие е да се създадат системи, които да засилят суверенитета във всички сфери на икономиката, банкирането и т.н. Тези системи могат да компенсират липсата на дадена услуга или отсъствието на финансова поддръжка. 
Руската платежна система "Мир" вече е узряла достатъчно и с времето ще достигне световния пазар. 

„Виждаме сега, че тази система се е развила успешно. Все още няма международно влияние, но все още има страни където може да се използва системата Мир. Сега никой не се съмнява, че може да се разпространи глоблано“ добави Песков.

Напомняме, че на Русия бяха наложени санкции заради анексирането на Крим през 2014 и допълнително миналата година се добавиха нови санкции след задържането на Алексей Навални. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови