Главният лекар на болница в Сибир, лекувала Навални след отравянето, е открит жив

OFFNews 10 май 2021 в 17:31 3360 0

Снимка Архив

Бившият главен лекар на сибирската болница, където критикът на Кремъл Алексей Навални беше лекуван веднага след отравянето му миналото лято, е открит жив след изчезване в гората, съобщи агенция ТАСС.

Александър Мураховский е настоящият регионален министър на здравеопазването на Омска област - повишен през ноември миналата година на тази длъжност - малко след хоспитализацията на Навални в спешна болница № 1 на Омск миналото лято.

"Министърът на здравеопазването на Омска област Александър Мураховский излезе сред хората в района на село Басли", съобщи пресслужбата на регионалното правителство. "Той е в добро състояние. Сега е на преглед в болница в района Большеуковский."

Няколко часа по-късно стана ясно, че Мураховский е отказал медицинска помощ и хоспитализация. От пресслужбата на регионалното министерство на здравеопазването заявиха пред журналисти, че министърът благодари на всички, които са участвали в неговото издирване. Той възнамерява да се върне на работа още на 11 май, тъй като се чувства добре.

Местната полиция в Омск съобщи пред ТАСС, че в петък Мураховский е напуснал ловна база край село Поспелово в гората с ATV.

Около един ден познатите му го издирват сами, след което се обръщат към полицията. В неделя превозното средство е намерено на 6,5 км от ловната база, но той не е бил при него.

Източник от местните служби за спешна помощ каза, че лекарят е открит в гората, на 32 километра от село Поспелово, където е изчезнал. 

В операцията по издирването са били ангажирани около 100 души - полицаи, гвардия, служители на Министерството на извънредните ситуации и доброволци, както и високопроходима техника, хеликоптер и безпилотни летателни апарати. Търсенето беше усложнено от труден терен с блатисти райони. Източник от регионалното правителство каза пред ТАСС, че местните жители са видели и мечки в гората, където министърът е изчезнал.

Мураховский беше главен лекар на спешната болница в Омск, когато Навални бе приет с остро отравяне на 20 август 2020 г., след като му прилоша в самолет, пътуващ от Сибир до Москва, кацнал аварийно в Омск.

Лекарят даде многократни изявления по време на лечението на Навални и заяви пред медиите, че „основната работна диагноза“ на критика на Кремъл е „метаболитно разстройство, което е причинило рязък спад на кръвната захар“.

Когато Мураховский беше повишен за регионален министър на здравеопазването в Омск през ноември 2020 г., Навални се подигра с назначението в социалните мрежи, като каза: „Лъжете, фалшифицирате резултати от изследвания, готови сте да угодите на шефовете по всякакъв начин - получавате награда и повишение."

През февруари 2021 г. Сергей Максимишин, който беше заместник-главен лекар на сибирската болница, където се лекуваше Навални, „внезапно“ почина на 55-годишна възраст. Като заместник-главен лекар на болницата по анестезиология и реанимация, той беше един от най-възрастните лекари в болницата.

Тогава Леонид Волков, близък съратник на Навални, потвърди, че Максимишин е бил отговорен за лечението на опозиционера в болницата в Омск - по-специално при медикаментозната му кома. Навални беше поставен в изкуствена кома и в крайна сметка преместен в германската столица Берлин, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне с "Новичок".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!