Германски министър поиска Русия да обясни преместването на войски към украинската граница

OFFNews 11 април 2021 в 11:39 4285 1

Снимка БТА/АП

Анегрет Крамп-Каренбауер

"Ако Русия няма какво да крие, тя лесно може да обясни кои войски къде са преместени и с каква цел." Това пише министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер по повод придвижването на руски войски към гранични с Украйна територии.

Германският министър коментира въпроса, като споделя и позицията на Германия пред Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, че изразява съжалението си от решението на Русия да не участва в срещата под егидата на параграф 16 от Виенския документ и призовава Русия да изпълни ангажиментите си съгласно него, като разсее притесненията на членовете на ОССЕ. "Русия трябва да изясни характера на движението на своите войски близо до украинските граници", се казва още в позицията.

Напрежение породиха снимки, публикувани в социални медии, които показват влакове с руско тежко въоръжение, които превозват оборудване от Сибир към границата с Украйна. 

По този повод френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан призова Русия чрез механизмите на ОССЕ да обясни мотивите за движението на руските войски към източната граница на Украйна и Крим.

В отговор на коментарите и критиките прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Украйна се превръща в потенциално взривоопасна територия, а всяка държава, която граничи с нестабилен регион, предприема необходимите мерки за собствената си сигурност. Той подчерта, че Русия не е заплашвала и не заплашва никоя държава в света. Песков отбеляза, че Русия премества войски в рамките на своята територия и по свое усмотрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

11.04 2021 в 12:55

Ами такова питане е нелепо до степен абстракция. Единственият подходящ отговор на руското правителство към фрау Крамп, е да зададат въпроса какво накара Германия да покани насред Европа 1млн мигранти, и с кого в ЕС се консултира преди това?