Гърция не върна заема си, съдбата ѝ остава неясна

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 08:06 7885 37

Както беше декларирано от премиера на Гърция Алексис Ципрас, страната не плати дължимата вноска от 1.5 млрд. евро по заема си към Международния валутен фонд. Срокът изтече снощи и ситуацията около съдбата на Гърция остава неясна до провеждане на насрочения за неделя референдум, в който правителството пита гърците одобрява ли условията на кредиторите. 

Държавите от еврозоната отказаха да продължат спасителната програма за страната. Въпреки това вратата за преговорите остава отворена.

Международният валутен фонд потвърди, че Гърция не е платила вноската си и е станала първата развита икономика с просрочени дългове към финансовата институция, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Неплатената вноска - най-голямата в историята на фонда, е еквивалент на дефолт спрямо МВФ, отбелязва Ройтерс. Говорителят на фонда Джери Райс заяви, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба. Гърция дължи на Фонда близо 21 милиарда евро, уточнява БНР.

Основна причина за това Гърция да откаже да плаща дълга си към МВФ беше неуспехът на вчерашните финални преговори за сделка с кредиторите. Министрите на финансите от еврозоната заявиха, че нямат достатъчно време, за да разгледат последните искания на гръцкото правителство за спасителна парична помощ.

Министрите на 18-те държави, от които се очакваше да гарантират заемите на Гърция снощи, категорично казаха на Атина, че вече няма техническо време до полунощ за формализиране на сделка и погасяване на вноската. Това се дължи на факта, че тя трябва да се одобри от националните им парламенти.

Освен искането за временна отсрочка до провеждането на референдума в неделя, премиерът Алексис Ципрас е настоял за трети спасителен пакет. Времето обаче е било твърде малко, за да се промени нещо снощи и да се обсъдят детайлите, обясни председателят на групата Йерун Дейселблум:

Това, което може да се промени, е политическата позиция на правителството, което ни доведе до тази злощастна ситуация. Ще обсъдим искането за нова програма в сряда. Такава винаги е възможна, защото Гърция още е член на еврозоната и на европейския Механизъм за стабилност. Но имайки предвид сегашната позиция на правителството, ще ни бъде много трудно да водим конструктивни разговори.

Телеконферентната връзка между финансовите министри тази вечер ще бъде посветена на вариантите какво да се прави при положителен и отрицателен вот на референдума в неделя за условията и мерките за реформи, искани от Гърция в замяна на парите. Еврогрупата продължава да настоява правителството да води кампания в подкрепа на техните предложения, а не против тях.

След плащане на вноската на МВФ в края на юли на Гърция й предстои плащане на друг заем - този към ЕЦБ и има риск тя отново да не може да го плати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 19:52

ГЪРЦИЯ НЕ ДЪЛЖИ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ НИЩО. Т.нар- "гръцки дълг" изобщо НЕ подлежи на връщане, защото е "омразен".

По международното право съществува опцията подобни „омразни” дългове, като гръцкия, да не се връщат, тъй като са неморални; създадени в разрез с Конституцията, подтискайки народа, чрез измама, и т.н.

Дълговете натрупани от диктаторски или тоталитарни режими, за лично облагодетелстване на управляващите, в ущърб на интересите на нацията, и те НЕ следва да бъдат изплащани. Подобни дългове се приемат се за личен дълг на режима, а не дълг на държавата. Разглеждат се като договор подписан под принуда.

След смяната на политическия режим, новата власт не отговаря за дълговете натрупани от предишната и един вид наказва кредиторите подкрепили бившите недемократични управляващи.

Това е основание не само ГРЪЦКИЯТ ДЪЛГ ДА НЕ БЪДЕ ИЗПЛАЩАН, но и България да предяви претенции за нелегитимно изплащане на натрупаните по време на комунистическия режим подобни "омразни" дългове, които СеДеСарската шайка призна на западняците, за да може самата тя да граби страната. Обаче ШОРОШОИДИТЕ това го премълчават, за да се харесат на еврогейско-педероатлантическите си господари. Омерзен съм.

01.07 2015 в 13:14

Маляките дадоха гъза.
За ден и половина стана ясно колко са "велики"...

01.07 2015 в 13:08


ХИХИХИХИХИИИИИИИИ

Леля Владичка първа ИЗГРУХТЯ от кочината на баш помияра от БанкИА хихихихихииииии

Владичке мари разпоретинооо, що пръва изгрухтя мари ШЛЯКАНА гювендийо хихихихихихиииии

01.07 2015 в 13:00

Вонящата кочина е заради такива свинчовци като тебе. Айде сега бягай при копанята, Бащицата ти може и да ти е пуснал дневната дажба гречка - вече си е време за обяд! :D

01.07 2015 в 12:57

СПРЕТЕ ДА ГРУХТИТЕ И СЕ ОГЛЕДАЙТЕ В КАКВА ВОНЯЩА КОЧИНА ЖИВЕЕТЕ! ГЪРЦИТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, ИДИОТИ!

Цялото ни население пише и говори за Гърция. Има и идиоти, които се радват, злорадстват и доволно потриват ръчички, вместо да се замислят върху простия факт, че Гърция една държава, дръпнала на светлинни години пред нас. Слугите на гърците сме българчета. В Гърция няма каруци. Няма незаконни цигански постройки. В Гърция никой не си позволява да джигитства по пътищата. А пътищата са перфектни. Гръцките полицаи не взимат рушвети, защото това няма как да стане.
Гърците имат всичко, което ние нямаме. Или, ако сме го имали в някакъв ембрионален стадий, малоумно сме го абортирали.
На идиотите ще кажа още: Спрете да грухтите и се огледайте в каква гадна и воняща кочина живеете, нещастници! Гърците ще се оправят и отново ще живеят в пъти по-добре от нас и вас, идиоти.

01.07 2015 в 12:53

Еми, никой не им е отнемал исландския избор. Единственото условие беше да имат топки да живеят без заеми с високата производителност на труда, дето я имат.

Ама не щат, будалите.

01.07 2015 в 12:52

Поднулев, ако някой ти даде пари на заем и ти си КУПИШ от него нещо, това за погасяване на заема ли се брои? :D Опасна работа сте това червените венсеремоси, няма спор?

И да, точно такива като мен дето бачкат ефикасно, изкарват пари и си плащат данъците до стотинка хрантутеха доскоро гърците дето крият данъци и доходи, имат раздута като балон държавна администрация и са затънали до ушите в корупция. Щото тия пари дето гърците ги оплюскаха не са паднали от небето в Берлин, а са свалени от гърба на европейския данъкоплатец. И точно така както ти не искаш да плащаш за социални помощи на тия от циганите, които по цял ден лапат мухите, и тия като мен не искат да плащат за сносния живот на гърците.

01.07 2015 в 12:39

Хаха,сигурен съм че сега ще тръгнат нагоре,с новите поръчки от Бундесвера.;)

01.07 2015 в 12:35

",глинените крака на колоса"

да, на ципраския социалистически колос май наистина лъснаха, и финаншал таймс я има новината.

01.07 2015 в 12:33Бъркаш,тя Гърция отдавна си е с този хомот.Но все пак бъдещето ще покаже,глинените крака на колоса лъснаха;)