Гардиън: Русия е докарала от Сирия 50 специалисти по производството на варел бомби

OFFNews 23 май 2022 в 09:47 4938 5

Останки от варел бомба в Алепо

Снимка Syrian Network for Human Rights

Останки от варел бомба в Алепо.

От няколко седмици сирийски инженери, които по време на гражданската война в Сирия са се занимавали с производството на т. н. варел бомби, се намират в Русия, съобщи „Гардиън“. Примитивните бомби – варели, пълни с експлозиви и дребни парчета метал, имаха унищожителен ефект при войната в Сирия, припомня изданието.

Разузнавателните служби на европейски държави са установили пристигането на повече от 50 специалисти по варел бомби от Сирия в Русия, където си сътрудничат с представители на руската армия. Пристигането на инженерите на Асад може да е причината за предупреждението на западните държави, че руснаците са ангажирали сирийците за изготвяне на химически оръжия и да ги използват в Украйна, пише още „Гардиън“.

Варел бомбите са примитивни експлозиви, опаковани в варели и пускани срещу противника от хеликоптер. Експертите обясняват, че металният контейнер е пълен до ръба с експлозиви, понякога и с шрапнели . Такива бомби бяха хвърляни от вертолети над сирийските градове. Имаше и обвинения, че режимът на Асад ги е пълнил с хлор и ги изсипвал в градове на противника, причинявайки стотици смъртни случаи и предизвиквайки всеобщ страх.


Рекламна листовка на американска компания, специализирана в производството на материали за обучението на антитерористи.

Тъй като бунтовниците срещу режима на Башар ал Асад нямаха възможности за ПВО и бяха безсилни срещу въздушните атаки на правителствените сили, варел бомбите изиграха трагична роля за потискането на тяхната съпротива, посочва британското издание.

Неназовани представители на европейско разузнаване са посочили пред британските журналисти, че украинските въоръжени сили разполагат с оборудване за противовъздушна отбрана и проследяване на самолети и са в състояние да свалят руски хеликоптери или самолети, преди да пуснат такива бомби, така че използването им в Украйна изглежда малко вероятно.

Според тяхно мнението на разузнавателните служби досега между 800 и 1000 сирийски войници са заминали като доброволци в Русия, където Кремъл им е обещал заплати между 1500 и 4000 долара - това е 20 пъти повече от сумата, която биха получили, работейки в Сирия, където икономическият срив, причинен от войната драстично е понижил стандарта на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

5

Кокорчо

23.05 2022 в 12:11

Кой ги измисля тия глупости не знам. Шаранчетата вярват на всичко.

-60

4

офф бее

23.05 2022 в 11:13

Аве, всеки ден новорегистрирани тролове, че и спамери. Като минат на отрицателен рейтинг - оп - нова регистрация!
Смешници!

1002

3

Шшшт

23.05 2022 в 10:15

И Гардиън и вие в копаене дъното на варела на дезинформация.

8959

2

Станчо Панса

23.05 2022 в 10:08

Май взеха да свършват амунициите на рашистите. Скоро ще поканят и специалисти от Палестина по ракети Касам.