Гардиън и Таймс: Путин е поел на ръчен режим придвижването на руските сили в Донбас

Според западни източници руският президент лично взема решения, които обикновено са оставени на полковници и бригадни генерали

OFFNews 17 май 2022 в 14:20 16844 5

Владимир Путин

Снимка ReportDifesa.it

Путин е поел роля, оставена на Запад за ниво полковник или бригаден генерал.

Руският президент Владимир Путин дотолкова е ангажиран персонално във войната в Украйна, че е поел на ръчен режим движението на руските сили в района на Донбас и участва лично във вземанията на тактически решения на бойното поле на ниво обичайно за полковник или бригаден генерал. Това твърдят с позоваване на свои източници „Гардиън” и „Таймс”.

По думите на неназованите източници руският президент „помага да се определи придвижването на силите в Донбас”, където през миналата седмица руската армия направи неуспешен опит да форсира река Северски Донец, а също така „както и преди тясно си сътрудничи” с началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

„Ние смятаме, че Путин и Герасимов участват във вземането на тактически решения на ниво, на което обичайно се очаква да ги вземат полковник или бригаден генерал.” – посочват и двете издания, без да назоват цитирания източник. 

В американската армия полковниците, а в британската армия бригадните генерали, са тези, които вземат решенията за действията на една бригада, подразделение, батальон. Руското управление е малко по-различно и централизирано, в сравнение със западния тип управление, с команди свеждани до генералите на бойното поле. Нестабилната инвазия на Москва обаче е довела дотам, че се е принудила да изпрати на фронта близо до бойната линия генерали, като 12 от тях, по данни на украинската страна са били убити.

Таймс отбелязва, че независимо от съобщенията, че Валери Герасимов е бил отстранен от командването, той продължава да взема решенията за военните операции.

Бившият бригаден генерал на британската армия и експерт по воденето на сухопътна война в Международния институт за стратегически изследвания Бен Бари смята, че за държавният глава би трябвало да има по-важни неща за вършене, отколкото да взема военни решения. Според него "той трябва да определя политическата стратегия, а не да затъва в ежедневна рутина".

На 21 април, по време на работна среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу, Путин издаде пряка военна заповед и нареди да бъде отменен щурмът на "Азовстал" в Мариупол. Тогава Шойгу съобщи, че заводът на Азовстал е блокиран „старателно и по целия периметър“ и на руските войски ще им трябват „около три или четири дни, за да завършат си свършат работата в Азовстал“.

В отговор руският президент каза: „Това е онзи случай, в който трябва да мислим – тоест, ние винаги трябва да мислим, но в дадения случай още повече – за запазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да се пъха някой в тези катакомби и да пълзи там под земята по тези индустриални обекти. Блокирайте тази промишлена зона така, че муха да не може да прехвръкне." Въпреки това изявление, в началото на май руските войски започнаха да щурм на „Азовстал”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

5

fiki

17.05 2022 в 17:02

мда да четеш за черна магия и как си най-великия, а не можеш 3 месеца да превземеш един завод си е къде по-адекватно

-5910

4

Един

17.05 2022 в 15:55

Много е забавно да четеш злобна и неадекватна западна пропаганда.

1015

3

Knarri

17.05 2022 в 14:31

ПрЕдвижвам.

1767

2

fiki

17.05 2022 в 14:30

та ето за това тези, които разбират от всичко, трябва да продължат да си карат такситата

12130

1

borisboris

17.05 2022 в 14:29

Путлер, като своя събрат по съдба Боко обича всичко да е под контрол. Затова и те, и ние сме цъфнали и вързали