Френски военни отново предупреждават за гражданска война

OFFNews 10 май 2021 в 17:56 5120 0

Снимка GettyImages

Действащи френски военни излязоха с отворено писмо, в което обвиняват президента на страната Еманюел Макрон в "малодушие и измама".

Писмото е продължение на още едно послание, публикувано на 21 април, в което друга група френски военни предупреждават за избухването на гражданска война и необходимостта от борба с ''опасностите от ислямизацията". 

Второто писмо се появи на страниците на дясното френско издание Valeurs Actuelles. То е подписано от "действащ военен персонал“ и е придружено от петиция, отворена към всички граждани.

Авторите се представят като част от по-младо поколение войници, които са служили в Афганистан, Мали и Централноафриканската република или са участвали във вътрешни антитерористични операции.

„Дадоха кожата си, за да унищожат ислямизма, на който давате отстъпки на нашата земя“, пишат те.

Писмото критикува и отговора на френското правителство към "старейшините", подписали първото послание: "Били ли са се за вас, за да позволите на Франция да стане провалена държава?"

"Става въпрос за оцеляването на страната ни.... Ако избухне гражданска война, армията ще поддържа реда на собствената си земя... Никой не иска такава ужасна ситуация - нито ние, нито ветераните, но във Франция назрява гражданска война и вие го знаете отлично", гласи още текстът.

Първото писмо имаше подобно съдържание. То беше разкритикувано от френското правителство. Посланието обаче срещна подкрепата на крайнодесния лидер Марин льо Пен, кандидат в президентските избори догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови