Франция заплаши, че ще блокира износа на ваксината на 'Астра Зенека' за страни извън ЕС

OFFNews 05 март 2021 в 19:31 3177 0

Снимка архив

Френският здравен министър Оливие Веран предупреди, че страната може да блокира износа на ваксини на "Астра Зенека", следвайки примера на Италия, която вчера блокира 250 хил. дози от препарата за Австралия, предава Ройтерс.

Други държави също са изразили готовност да предприемат подобни стъпки, заяви говорител на Европейската комисия.

По време на телевизионно интервю за "БИ ЕФ ЕМ" Веран заяви, че Франция "може" да блокира износа на ваксини за "Астра Зенека" заради неспазване на договорните задължения към ЕС.

Той посочи още, че се надява пандемичната ситуация в страната да се подобри, благодарение на по-високия брой направени тестове, както и заради ваксините.

На фона на разрастващия се скандал със забавените доставки за ЕС Европейската комисия обяви, че съюзът изнася ваксини за 30 държави, сред които Австралия, Южна Корея, Великобритания, САЩ, Чили, Перу, Аржентина, Кувейт и други.

Това съобщи говорител на ЕК, който допълни, че сред въведените в края на януари ограничения върху износа са били издадени 174 разрешения, както и че случаят в Италия е единичен.

Към момента ЕС доставя ваксини по световната програма за споделяне на ваксини "КОВАКС", а износът за други 92 държави е разрешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!