Финландия и Швеция подадоха заедно молба за членство в НАТО

OFFNews 18 май 2022 в 08:32 2035 0

Пекка Хаависто

Снимка БТА/АП

Финландският външен министър Пекка Хаависто подписва петиция за членство в НАТО в Хелзинки, вторник, 17 май 2022 г. Във вторник Швеция и Финландия продължиха с подаването на заявленията си за присъединяване към НАТО, въпреки че Турция настоя, че няма да допусне неприсъединилите се досега скандинавски страни в алианса заради предполагаемата им подкрепа за кюрдските бойци.

Финландия и Швеция подадоха днес заедно молба за членство в НАТО, съобщи Франс прес.

След като финландският парламент даде зелена светлина с огромно мнозинство от над 95%, всичко е готово за едновременното внасяне на молбите за членство на двете страни в централата на алианса в Брюксел.

Те бяха предадени на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг тази сутрин от посланиците на Швеция и Финландия.

"Днес е добър ден и решителен час за нашата сигурност - посочи Столтенберг. - Всеки народ има правото да избере своя път. Вашите страни направиха избор на основата на демократичен процес. Топло подкрепям желанието на двете страни да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви ще повиши общата сигурност. Вашите заявки са историческа стъпка. Съюзниците ще преценят следващите ходове."

Столтенберг заяви още, че трябва да бъдат отчетени интересите в областта на сигурността на всеки съюзник. Решени сме да достигнем до бързи заключения. Съюзниците са единодушни за важността от разширяването на НАТО, добави генералният секретар.

Утре шведският премиер Магдалена Андершон и финландският президент Саули Нинистьо заминават за Вашингтон, за да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом.

Въпреки че в понеделник руският президент Владимир Путин сякаш смекчи руските заплахи за ответни мерки срещу членството на Швеция и Финландия, сега основната пречка изглежда идва отвътре в Алианса. В понеделник Турция, която задължително трябва да ратифицира приемането на новите членки на НАТО, потвърди враждебността си към приемането на Швеция и Финландия въпреки дипломатическите разговори през уикенда. Анкара обвинява двете страни, че не изпълняват нейни искания за екстрадиране на хора, които тя смята за членове на терористични организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови