Фабрикуваха ново дело срещу Навални след номинирането му за наградата на ЕП

OFFNews 28 септември 2021 в 17:18 2092 1

Снимка Getty Images

Следственият комитет на Русия образува поредното дело срещу намиращият се в наказателна колония опозиционен лидер Алексей Навални и двама негови сътрудници - Леонид Волков и Иван Жданов. Делото е за създаване на екстремистка организация. Това става по-малко от ден, след като Европейският парламента номинира Навални за наградата Сахаров.

Дейността на "екстремистката общност" е имала за цел "да дискредитира държавните органи и провежданата от тях политика и да дестабилизира ситуацията в регионите", според разследващия комитет. Обвиняемите “създали протестни настроения и са организирали протести, които са прераснали в масови безредици”.

Любов Собол, Георги Албуров, Руслан Шаведдинов, Вячеслав Гимади, Павел Зеленски и Рустем Мулюков също са заподозрени в участие в организацията и ги заплашват до шест години затвор.

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев заяви пред Би Би Си, че не е уведомен за наказателното дело. Той заяви, че през февруари, когато срещу Навални е било заведено дело за създаване на организация с нестопанска цел, която посяга на идентичността и правата на гражданите, "логиката на разследването е била, че Навални е изобретил машина на времето и я е изпратил 10 години назад" (тъй като ФБК е създадена през 2011 г., а фондацията е обявена за екстремистка организация през 2021 г.).

"Очевидно и тук има подобна ситуация, не мога да си обясня логиката на разследващия комитет по друг начин", каза Кобзев пред Би Би Си.

Това лято руските власти обявиха всички структури на Навални за екстремистки и забраниха дейността им.

Самият Навални е в наказателна колония във Владимирска област от февруари. След като политикът се завърна в Русия от Германия, където се лекува от отравяне, зад което стоят руските тайни служби, той получи условна присъда по делото "Ив Роше" и бе обвинен в нарушаване на изпитателния срок.

Като се изключат по-късните наказателни дела, Навални би трябвало да бъде освободен през октомври 2023 г.

"Очевидно е, че това дело е заведено като реакция на последните избори", коментира заяви пред Би Би Си говорителката на Навални Кира Ярмиш, която е извън Русия. - "В Кремъл са наясно с мобилизацията на хората, а "Умното гласуване" за пореден път показа какъв е потенциалът за обединение на обществото", каза тя. "Те ни дават ясно да разберем, че няма да го освободят, докато Путин е на власт.".

Вчера Европейският парламент номинира Алексей Навални за наградата Сахаров. Той е предложен от групите на ЕНП и „Обнови Европа“ за смелостта му в борбата за свобода, демокрация и човешки права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови