Европа предупреди да следим дали приложенията за COVID-19 застрашават личния ни живот

Мобилните приложения не трябва да се превръщат в "държавно наблюдение над хората"

OFFNews 07 април 2020 в 22:54 4408 3

Използването на данни от смартфони за ограничаване на COVID-19 трябва да спазва правилата на ЕС за защита на данните, заявиха от пресслужбата на Европарламента днес.

"Дори в тези извънредни времена принципите на ЕС за защита на данните, а именно Общият регламент относно защита на данните (GDPR) и Директивата за електронната поверителност, трябва да продължават да се прилагат и да се спазват" - заяви председателят на комисията на ЕП по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Той подчерта, че „Комисията по граждански свободи следи отблизо развитието на ситуацията поради сериозните рискове, които такива електронни инструменти могат да представляват за основните права на личен живот и защита на личните данни“.

Редица държави членки на ЕС и Европейската комисия създадоха или в момента разработват различни инструменти за разбиране и проследяване на разпространението на COVID-19 въз основа на данни от мобилни телефони, които националните телекомуникационни доставчици предоставят. Преди да бъдат предадени, данните се анонимизират и се обобщават, за да не съдържат лични идентификатори.

"Европейският надзорен орган по защита на данните и Европейският комитет за защита на данните подчертаха, че докато информацията, споделена с националните органи, е анонимна и не позволява на лицата да бъдат идентифицирани по никакъв начин, тя може да бъде използвана. Трябва обаче да се приложат силни мерки за сигурност по отношение на използването, достъпа и съхраняването на информацията, както и строги срокове за съхраняването й" - заяви още Лопес Агилар.

Едновременно с това, допълнителни мерки и инструменти, прилагани в няколко държави членки от държавните органи или частния сектор, изискват предоставянето на лични здравни данни и дават възможност на електронното приложение да проследява местоположението и контактите на отделните хора. Докато някои от тези приложения се основават на това, че лицето дава съгласието си за качване и предоставяне на подобна информация, в някои държави от ЕС хората могат да се почувстват принудени да ги предоставят, след като са дали положителна проба за COVID-19. Това би позволило на националните власти да проследят местоположението и предишните контакти на лицето и да проверят дали спазва задълженията си за карантина.

Председателят на комисията на ЕП по граждански свободи подчерта, че подобни инструменти могат сериозно да засегнат основните права на хората на личен живот и защитата на личните данни и са равностойни на държавно наблюдение над хората.

Той акцентира, че националните органи за защита на данните остават напълно компетентни да контролират тези дейности по обработка на данните и да прилагат законодателството на ЕС за защита на данните.

Лопес Агилар призовава националните органи за защита на данните да следят отблизо текущото развитие, както и Европейският комитет за защита на данните незабавно да приеме ясни насоки в това отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.04 2020 в 03:00

Ъхъ. Покемон-2?
Или някой иска да ми подари смартфон, за му разказвам живота си?
Ми добре, утре ще извадя телефон с бутони, и ще внимавам да не го местя от масата.

77927

1

El Commandante

07.04 2020 в 23:04

требва да си извънмерно тъп да си инсталираш подобен шит на телефона.