Евър Гивън тръгна, трафикът в Суецкия канал се възобновява

OFFNews 29 март 2021 в 18:07 4000 1

Снимка Suez Canal Authority/AP/БТА

Контейнеровозът "Евър Гивън", който за близо седмица блокира трафика през Суецкия канал, отново е в движение, съобщи днес операторът на съоръжението.

Корабът в момента се е отправил на буксир в северна посока към Голямото горчиво езеро в средата на канала, където ще бъде подложен на техническа инспекция.
С помощта на прилива, флотилия влекачи успя да го издърпа от пясъчния насип, където бе заседнал.

"Евър Гивън" е сред най-големите контейнеровози в света. С тонаж 220 000 т съдът може да превозва 20 000 контейнера, а с 400-те метра е почти толкова дълъг, колкото е висок емблематичният нюйоркски небостъргач "Емпайър Стейт Билдинг".

Корабът заседна диагонално в канала миналия вторник, засилвайки нарушенията в световните вериги за доставки, които и без това са под силен натиск заради пандемията от Ковид-19.

Близо 12 процента от световната търговия преминават през Суецкия канал, като според оценки през него всеки ден се транспортират стоки за над 9 млрд. долара.

Операцията е преминала без разтоварване на контейнерите. Холандската компания "Боскалис", която участва в нея, заяви, че под Ever Given са изгребани близо 30 хил. куб. м пясък, а общо 13 влекача са използвани, за да бъде издърпан контейнеровозът обратно във водата.

Към 17:30 ч. българско време над 360 кораба чакаха, за да преминат от двете страни, а някои компании избраха да обикалят Африка, вместо да чакат каналът да се освободи, тъй като не бе известно колко време ще продължи операцията.

Преминаването на всички кораби, чакали дни наред, може да отнеме три дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови