ЕС заплаши Великобритания със санкции заради нарушения на договора за излизане

OFFNews 10 септември 2020 в 18:29 3050 0

Снимка Image by Tumisu from

Европейският съюз заплаши със съдебни действия Великобритания заради нарушения на договора за оттегляне на Брекзит, както и с финансови и търговски санкции, ако правителството откаже да се съобрази с него, пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Според правната консултация на ЕС, видяна от The Times, „производството за нарушение“ може да започне още преди законопроектът за вътрешния пазар да бъде приет от парламента, за да окаже натиск върху депутатите да не го гласуват в този му вид.

По време на преговорите Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия се очаква да предупреди Майкъл Гоув, министър в кабинета, че ЕС вижда законопроекта за вътрешния пазар на правителството на Великобритания, като ясно и съществено нарушение на задълженията в договора.

„Споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне и ние очакваме, че буквата и духът на споразумението за оттегляне ще бъдат напълно спазени“, каза Шефчович.

Той ще използва срещата, за да предупреди, че опитите да се отменят ключовите клаузи на договора „отварят пътя към правните средства за защита съгласно споразумението за оттегляне“.

Вътрешен анализ на Европейската комисия гласи, че „никоя страна не може едностранно да променя, изяснява, изменя, тълкува или да не прилага“ условията на договора, включително митническите правила и правилата за субсидиране от Северноирландския протокол.

„Комисията може да започне процедура за нарушение срещу Обединеното кралство поради нарушаване на добросъвестно поетите задължения. . . Още преди законопроектът да бъде приет, може да се образува производство за нарушение на същото основание. "

Съгласно условията на договора за оттегляне, Европейският съд или независим и обвързващ арбитражен процес може да накаже Великобритания с глоби, като последващи санкции ще последват, ако правителството откаже да плати глобите или да изпълни решения за отмяна на законодателството.

Договорът за оттегляне отбелязва, че отказът да се спазват съдебни решения или санкции би дал право на ЕС „да спре задълженията, произтичащи от. . . части от всяко друго споразумение между Съюза и Обединеното кралство“.

Това може да доведе до спиране на ключови търговски договорености между Великобритания и ЕС през следващото лято в рамките на процеса на арбитраж на спорове, който ще съществува дори при липсата на споразумение за свободна търговия, което в момента се договаря.

ЕС може да прекрати финансовата еквивалентност на град Лондон до европейските пазари или достъпа на британски хранителни продукти до единния европейски пазар, което потенциално може да доведе до търговска война.

„Търговските санкции са последната опция, но тя е налице“, каза дипломатически източник от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Свят

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !