ЕС обмисля санкции срещу Янукович и хора от режима му

Мая Младенова 19 февруари 2014 в 11:46 10254 11

Жозе Мануел Барозу

ЕС сериозно обмисля налагане на персонални санкции на представители на режима на Янукович. Възможно е това да бъде решено на спешно заседание на външните министри на ЕС утре. Това стана ясно от думите на европейския депутат Елмар Брок, който председателства Комисията по външни работи на Европарламента, по време на извънреден брифинг в Брюксел за ситуацията в Украйна.

Говорейки от името на най-голямата европейска партия ЕПП Брок даде да се разбере, че не се визират генерални санкции за страната, а е вероятно да бъдат блокирани банкови сметки в чужбина на представители на режима и да им бъде забранено да пътуват в ЕС. Засега обаче високопоставените представители на ЕК като Жозе Барозу и Катрин Аштън не конкретизират какви са вероятните мерки и не говорят публично за санкции срещу Янукович. Говорител на Еврокомисията също каза в отделен брифинг, че не иска да спекулира с мерките преди да има официално решение.

Руслана

Световноизвестната украинска певица Руслана - активист от Майдана, призова ЕС да помогне на хората в Украйна във "войната на Янукович срещу неговия срещу неговия народ".

Това не е революция, това е война на диктатора срещу хората. Моля спешно да изпратите експерти да документират това и да наложите санкции, апелира певицата на извънреден брифинг в Европейския парламент. Ако не санкционирате Янукович, започвам да гладувам, каза певицата в емоционално обръщение на извънредната пресконференция в Европейския парламент.

12:07 

Руслана Лизичко, певица, победител в Евровизия като представител на Украйна: След пресконференцията отивам на Майдана. Благодаря ви за вниманието. 25 са убитите, 1000 - пострадалите. Молим ви спешно да изпратите международни експерти да докажат, че хората страдат от въоръжения конфликт. Това не е конфликт или революция, а война на Янукович срещу собствения му народ. Призоваваме за спешни персонални санкции и да се спре Беркут.

Беркут се качи на покрива на Профсъюзната сграда и я атакува. Кличко ме помоли да ви предам, че Янукович взема персонално тези решения и всичката отговорност е негова.

Последните месеци бяха ужасяващи за нас. 

Янукович е диктатор, той наема цивилни подстрекатели. Спря метрото.

Ние сме сме фашисти, ние сме патриоти. Искаме да спасим нашата страна.

Моля, помогнете ни. Ако не наложите санкции, ще започна гладна стачка, призова в края на емоционалното си изявление певицата.

12:15 

Думата взема председателят на Комисията по външни работи към ЕП Елмар Брок, евродепутат от Европейската народна партия:

Нужни са санкции. Вече не е време за прессъобщения, хората в Украйна не чакат това от нас. Не зовем за санкции срещу Украйна, а срещу определени действия там.

Санкциите могат да са под формата на забрана за пътуване или проверка на банкови сметки.

Бъдещето на Украйна не е в Москва или в Брюксел, а в Киев. Хората там трябва да решат бъдещето си.

Случващото се в Киев напомня Будапеща през 1956 г. и на Прага от 1968 г. Но това не бива да става в този век, не с тези средства.

12:27

Елмар Брок: Току-що ме информираха с есемес, че утре ще има спешно заседание на външните министри за случващото се в Украйна. Това е добро решение.

12:30

Евродепутатът Яцек Волски (Полша): Тази сутрин в полския парламент бе прочетена декларация, която подкрепя налагането на санкции с цел да се спре насилието.

12:35

Присъстващи в залата се коментират възможността европейските отбори да бойкотират церемонията по закриване на Игрите в Сочи в знак на протест срещу случващото се в Киев, за което според тях вина има и руския президент Владимир Путин.

12:40

На въпрос от залата кои имена би включвал черният списък на санкционираните от ЕС, Елмар Брок отговаря, че засега не може да посочи, но ще изготви предложения. Руслана на свой ред казва, че според нея в черния списък трябва да влязат Янукович, синът му, чиито авоари по думите на певицата са в Дойче банк, Александър Ефремов (председател на парламентарната група на Партия на регионите във Върховната Рада) и "олигарсите около Янукович".

По думите на полския евродепутат Яцек Волски санкции трябва да има и за съветника на президента Владимир Путин Сергей Глазиев, който призовал за крути мерки срещу Майдана.

12:55

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕК ЖОЗЕ МАНУЕЛ БАРОЗУ НАПРАВИ ИЗВЪНРЕДНО 2-МИНУТНО ИЗЯВЛЕНИЕ ПО ТЕМАТА УКРАЙНА.

Барозу посочи, че ЕК наблюдава с огромен ужас случващото се в Украйна. "Няма обстоятелства, които да оправдаят такива сцени", каза председателят и изказа съболезнованията си към близките на жертвите в Киев. "Осъждаме по възможно най-строгия начин ставащото", каза Барозу в речта си.

Той призова да незабавно спиране на насилието и старт на диалог. "Ще подкрепим Украйна в опита й за демократични реформи", добави той. По думите му ЕС вижда като единствен път за разрешаване на конфликта демократичните реформи, които минават през промени в Конституцията и демократични избори в страната.

"Очакваме, че държавите членки на ЕС могат да се споразумеят спешно за конкретни мерки срещу отговорните за насилието", акцентира Барозу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!