Ердоган заплаши с нови бойни действия, ако кюрдите не напуснат Северна Сирия

OFFNews 19 октомври 2019 в 22:53 2416 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Анкара ще продължи военната си операция в Сирия, ако кюрдите не напуснат зоната за сигурност до края на действащия режим на прекратения огън, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Часове по-рано той обвини кюрдските формирования в нарушение на установения 5-дневен срок на въпросния режим.

„През нощта във вторник този процес ще приключи. Ако дадените на Турция обещания не бъдат изпълнени, ние няма да чакаме, както преди. Ние ще продължим започналата операция и ще продължим да ликвидираме терористите“, заяви Ердоган в провинция Кайсери.

Той посочи, че в района на операцията „Извор на мира“ са дислоцирани сили на сирийския режим на Башар Асад, които са под защитата на ВКС /Въздушно-космическите сили/ на Русия. „Този въпрос ще бъде обсъден с президента на Русия и ще намерим решение“, допълни Ердоган.

В резултат на турско-американските преговори в Анкара от 18 октомври бе достигната договореност за ситуацията в сирийските райони на изток от река Ефрат. Турция се съгласи да преустанови за 5 денонощия операцията си, започнала на 9 октомври в североизтока на Сирия.

Споразумението между Анкара и Вашингтон включва 13 точки и предвижда пълно оттегляне на отрядите на сирийското крило на ПКК YPG от крайграничните с Турция северно-сирийски райони.

Двете страни се ангажираха да гарантират сигурността на мирните жители във всички населени места на сирийските райони, където ще бъде създадена зоната за сигурност. От кюрдските милиции YPG ще бъде иззето тежкото въоръжение и цялата военна инфраструктура, създадена от тях, ще бъде ликвидирана.

Операцията „Извор на мира“, в рамките на която са неутрализирани над 700 терористи, ще бъде прекратена след пълното изтегляне на кюрдските бойци. Вашингтон обеща да отмени всички санкции, планирани срещу Анкара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови