Ердоган спечели, Турция става президентска република

offnews Последна промяна на 16 април 2017 в 19:10 29060 16

Турция ще бъде президентска република - това сочат резултатите при преброени почти 100% от гласовете, предава Би Би Си.

При преброяването на 98% от гласовете отговорът "да" води с 51.3%, докато "не" има 48.7% от гласовете.

Подкрепящите Ердоган смятат, че изхвърлянето на парламентарната система и създаването на президентска република ще модернизира страната.

Изборният ден в южната ни съседка мина сравнително спокойно, като един трагичен инцидент маркира изборната неделя - при сбиване пред секция двама души загинаха, а друг беше ранен тежко.

Какво ще се промени?

Ако над 50% от турците одобрят пакета от общо 18 изменения на конституцията от 1982 г., Турция ще бъде преобразувана от парламентарна в президентска република. Това е и фокусът на допитването. Според предложените промени отпада постът на министър-председател и президентът ще ръководи правителството, ще назначава и уволнява министри, ще издава изпълнителни укази. Премиерският пост ще бъде заменен от вицепрезидент или вицепрезиденти, също назначавани от президента.

Държавният глава ще изготвя бюджета, досегашна функция на парламента, и ще може да обявява извънредно положение в страната без одобрението на народните представители.

Друга промяна е, че действащият президент ще може да остане обвързан с партията си. В такъв случай, ако партията на държавният глава е водещата политическа сила, той ще има контрол не само над изпълнителната, но до голяма стенеп и законодателната власт.

Броят на депутатите ще бъде увеличен от сегашните 550 на 600 души, като възрастовата граница за кандидатиране за народен представител се понижава от 25 на 18 години. И докато досега кандидат-депутатите трябваше да са премали през задължителна военна служба, новите промени предвиждат хора, обвързани с армията, да не могат да влизат в парламента.

Мандатът на парламента се увеличава от четири на пет години, а изборите ще се състоят в един и същи ден с тези за президент. Ако промените бъдат приети, това би означавало, че Реджеп Таийп Ердоган ще може да остане на власт още два мандата след приключване на сегашния си и при спечелване на следващите избори през 2019 г. и 2024 г. да бъде президент до 2029 г. Друга възможност за допълнително увеличаване на този период са предсрочните избори. При насрочването на такива по време на втория мандат на президента, действащият държавен глава ще може да се кандидатира отново.

Внася се промяна и в начина за свалянето на президента от власт. Обикновено мнозинство или 301 депутати ще могат да предложат разследване за престъпления, извършени от държавния глава, но това предложение трябва да бъде прието от 3/5 или 360 от народните представители. След края на разследването, за да президентът бъде подведен под отговорност, ще трябва гласа си да дадат 2/3 и 400 от депутатите.

Разследването за престъпления на президента ще се поема от Конституционния съд. Броят на съдиите в него се намалява от 17 на 15 души, 12 от които се назначават от държавния глава.

Военните съдилища се разформироват. Броят на магистратите във Върховният съвет на съдиите и прокурорите се намалява от 22 на 13 души, четирима от които се назначават от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

16

Новак

17.04 2017 в 07:50

Сега се очаква нашият Дуче да поздрави своя добър приятел с изборната победа. Да можеше и наш Тиквун да си спечели такива правомощия, тогава да видим ние какви магистрали ще пусне, какви заплати ще имаме, пенсионерите няма да се прибират от екскурзии по чужбината.
Само че сега на юг от нас вече има султанат, който на всичкото отгоре ни мисли и за част от османската империя. Та намесата в изборите ни да не ни се види детска игра в сравнение с това, което ни чака.

8461

15

Kara Kolio

17.04 2017 в 00:08

В Турция поне са 50:50, тук щяха да са 80:20 в полза на силната ръка на простака.

13214

11

XR4

16.04 2017 в 22:27

"...Тези референдуми все пак стигнаха до някъде, а пък нашият отиде в коша за боклук на депутатите..."

Те и британците правиха референдум и сега се хапат за гъзъ.

29585

8

Izalina

16.04 2017 в 21:40

Няма да е задълго.