Ердоган обяви за бедстващи зони местата с пожари в Анталия, Мугла, Мерсин, Адана и Османия (Снимки)

OFFNews 31 юли 2021 в 13:15 2691 0

Снимка Getty images

Руски самолет гаси пожар в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви зоните на горски пожари в провинциите Анталия, Мугла, Мерсин, Адана и Османия за зони на бедствие, съобщи „Анадолската агенция“.

„Турските власти ще продължат всички необходими стъпки за отстраняване на щетите от горските пожари и ще подкрепят населението“, написа Ердоган в събота в социалните мрежи. Държавният глава изказа съболезнования на близките и приятелите на хората, загинали в зоната на пожара.

Министърът на горите и земеделието на страната Бекир Пакдемирли каза по -рано, че към сутринта на 31 юли 88 от 98 горски пожара са били локализирани от усилията на пожарните служби. Гасенето на 10 пожара продължава. В овладяването на стихията участват 45 хеликоптера, 6 самолета, хиляди пожарни коли.

Русия изпрати самолети и хеликоптери за борба с пожарите в Турция, както и Украйна и Беларус. Вчера бе съобщено, че три руски три самолета Бе-200 гасят пожари. Това предизвика недоволство в социалните мрежи, тъй като в Якутия горят над милион и половина хектари гори от около месец, а с пожарите се борят предимно доброволци. Въпреки призивите на населенето властта не изпраща самолети и хеликоптери. Местен активист дори помоли за помощ холивудската звезда Леонардо Ди Каприо, който е ангажиран с акологичени каузи, за помощ, но властите побързаха да я откажат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews