Ердоган: Не сме държава, която Европа може да сочи с пръст и да ѝ се кара

OFFNews 26 декември 2014 в 19:28 13590 22

Ердоган: Не сме държава, която Европа може да сочи с пръст и да ѝ се кара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нападна днес европейските страни за това, че критикуват Турция за влошаване
на свободата на медиите и заяви, че вместо това те трябва да потърсят решение за увеличаващата се ислямофобия на континента, предаде Ройтерс.

По-рано този месец турската полиция осъществи операция в медии, близки до базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява във формиране на "паралелна държава" с цел подкопаване на неговата власт. Според Ердоган движението на Гюлен е съчинило и миналогодишния корупционен скандал, който засегна най-близкия кръг на настоящия президент.

Европейският съюз, към който Турция иска да се присъедини, заяви, че операцията срещу медии в Турция противоречи на европейските ценности - критика, която Ердоган вече отхвърли. Днес той отново изрази своето несъгласие, с още по-остър тон, посочва Ройтерс.

"Ние не сме изкупителната жертва на Европа", заяви Ердоган на симпозиум на държавни служители. "Ние определено не сме държава, която Европа може да сочи с пръст и да ѝ се кара. Вместо да критикува нас, Европа трябва да намери решение за расизма и ислямофобията", каза Ердоган.

Думите му се отнасяха за инцидента в германския град Дормаген, където крайни националисти изрисуваха нацистки символи на стените на строяща се джамия, според информации в турски медии по-рано тази седмица. Ердоган също така повтори своята решимост за съставяне на нова конституция, като каза, че резултатът от парламентарните избори догодина ще помогне за ускоряването на този процес.

"Заедно с нашия народ и институциите на гражданското общество, резултатите от изборите на 7 юни ще открият пътя за
бърза подготовка на нова конституция", каза той.

През август тази година Ердоган стана първият пряко избран от народа президент на Турция, след като управлява страната като премиер в продължение на 12 години. Той не крие амбицията си за промяна на конституцията с въвеждане на по-широки изпълнителни правомощия за президента. Тази стъпка, според опонентите му, би засилила авторитарното управление.

Изходът от парламентарните избори през юни ще бъде от ключово значение. Ако Партията на справедливостта и развитието
контролира две трети от местата в парламента, ще може да въведе реформи без подкрепа от опозицията, включително създаване на силно президентство с изпълнителни правомощия, каквото иска Ердоган, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews