ЕНП е против орязването на парите за Източна Европа

OFFNews 13 септември 2016 в 16:00 6164 2

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер се обяви категорично против намерението на държавите членки на ЕС да се орежат драстично разходите за бедните региони от общността, сред които е и България.

Предложението на Европейския съвет за проектобюджета за 2017 г. предвижда сериозно преразпределение на разходите по пера, а най-засегнати от промените ще бъдат най-бедните държави от ЕС.

Ето за какво става дума:

Плащанията за икономическо и социално изравняване на регионите се намаляват точно с 23,94%. В същото време се увеличават драстично средствата за сигурност и справяне с мигрантския проблем, икономически растеж и разкриване на нови работни места.

Днес Манфред Вебер определи предложената рамка като неприемлива и като провокация.

Според "Ройтерс" при разпределението на парите за догодина вероятно източноевропейските страни са били "наказани" заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци.

Общото намаление на бюджета на ЕС е със 7% спрямо т. г. до 133.8 милиарда евро плащания. Предложената финансова рамка трябва да бъде одобрена от Европарламента. Това трябва да стане до средата на ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови