Екипът на СЗО, разследващ пандемията, пристига в Китай в четвъртък

Ивайла Сопотенска 11 януари 2021 в 11:44 1690 0

Снимка pixabay

Екип от международни експерти на Световната здравна организация (СЗО), който ще разследва произхода на пандемията от COVID-19, ще пристигне в Китай на 14 януари (четвъртък), съобщиха китайските власти.

СЗО и Китай водиха преговори в продължение на месеци, а началото на дългоочакваната мисия се забави поради липса на разрешение за влизане в страната на експертите, което Външното министерство на Китай определи за "недоразумение".

Националната здравна комисия, която съобщи новата дата на пристигането, не даде повече детайли за графика на работа на екипа.

Китай е обвинен за укриване на информация, забавяйки началния отговор на възникването на болестта, което позволи на вируса да се разпространи по целия свят след първоначалната му поява в град Ухан в Централен Китай през декември 2019 г.

САЩ призоваха за "прозрачно" разследване, ръководено от СЗО, и критикуваха условията му, които позволяват китайски учени да проведат първата фаза на предварителното разследване.

Висшият дипломат Уан И заяви, че "все повече и повече изследвания" показват, че вирусът се е появил в няколко региона.

Докато други страни продължават да се борят с нарастващия брой случаи, в Китай се постига значително намаление.

В неделя новите случаи в Китай бяха 103, което е най-голямото дневно повишение от повече от пет месеца, а броят на новозаразените нараства в провинция Хъбей, която е около столицата Пекин.

Шъдзяджуан, столицата на Хъбей, е под локдаун, а провинцията затвори някои части от магистрали, за да спрат разпространението на вируса.

В провинция Хъйлундзян са съобщени осем нови безсимптомни случая и от днес се затварят всички обекти освен тези от първостепенна важност, въвежда се забрана за напускане на града и се ограничава излишното движение по пътищата, съобщава държавната телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови