Дронове ще следят да няма струпвания на хора в Мадрид

OFFNews 29 ноември 2020 в 21:57 1812 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Протест не медици в Мадрид срещу приватизацията на здравеопазването.

Запалването на коледните светлини и покупките за „Черния петък“, който в Испания прерасна в „Черна седмица”, заради дългите периоди на ограничения, сега доведоха до струпване на огромни тълпи в основните търговски райони на страната. Въпреки мерките за сигурност, които са в сила поради пандемията, в центъра на големите градове през целия ден на практика беше невъзможно да се поддържа безопасно разстояние, съобщи кореспондентът на БНР.

В Мадрид Общинската полиция трябваше да разположи огради за сигурност в една от основни търговски артерии-улица Пресиадос, за да предотврати влизането на хората или да промени посоката на движение.

Това се случва ден след като регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро призова населението да „избягва търговските улици и тълпите“ през този уикенд и след като кметът Хосе Луис Мартинес-Алмейда, помоли мадридчани да се „насладят“ на седмиците преди Коледа, но да го направят с повишено внимание.

Той предупреди, че заплахата от коронавирус все още съществува и трябва да се спазва дистанция. Подобна бе и ситуацията в Хихон, Сарагоса, Валенсия, Малага.

Това накара общинските власти да реагират незабавно и да обявят , че следващият уикенд, който заедно с понеделника и вторника след него са почивни ще увеличат охраната в центровете на градовете.

В Мадрид общинската полиция смята да разположи над 100 агенти, които с дронове ще наблюдават къде има струпване на хора. Ще се монтират и подвижни светофари на пешеходните зони, които ще указват дали можеш да продължиш безопасно да се движиш или трябва да избягваш тази алея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови