Демонстранти направиха жива верига около президентството на Сърбия

OFFNews 17 март 2019 в 16:41 2141 0

Снимка Ройтерс

Демонстрантите в Белград направиха днес следобед жива верига около сградата на президентството, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея предаде БТА. По думите на лидера на движението Двери Бошко Обрадович те правят „обръч около Вучич“, съобщи електронното издание на в. „Данас“.

През това време президентът Александър Вувив написа в Инстаграм профила на „Бъдещето на Сърбия“, че в страната не бива да има страх и че по възможно най-добрия начин ще отвърне на насилието. Той публикува и снимка как играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович.

По-рано протестиращи пробиха защитната ограда и стигнаха до входа на сградата на сръбското президентство, където жандармерията ги спря. Това стана, когато президентът Александър Вучич започна обръщението си заради снощното нахлуване на опозиционни демонстранти в сградата на държавната телевизия РТС.

Протестиращите скандираха: „Край с него“, „Арестувайте Вучич“, „Оливер Иванович“ (името на косовския сръбски лидер, за който опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич - бел. ред.).

„Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят, заяви Вучич в обръщението си към народа. По повод нахлуването в РТС и протеста около президентството, докато той говори, той каза, че Сърбия разрешава протести докато не се стигне до насилие.

„Никой никога в такива условия не е давал пресконференция“, каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че „не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти, като Бошко Обрадович, и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич“.

„Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това“, каза той.

„Данас“ твърди, че около президентството има спорадични сблъсъци между екипираната за разпръсване на демонстрации полиция с граждани.

Председателят на партия Левица Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като „жива верига на свободата“ и да не пуснат Вучич да излезе.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба. Те искат оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на РТС Драган Буйошевич, както и създаване на условия за честни и демократични избори.

Демонстрантите успяха да пробият полицейската блокада и да докарат блокирания от полицията камион с озвучаване пред сградата на президентството.

Борко Стефанович заяви, че в този сблъсък полицията прибягнала към насилие над депутата Бошко Обрадович, лидер на „Двери“.

Полицейският синдикат на Сърбия призова полицаите да откажат да се разправят физически с демонстрантите, съобщава още „Данас“.

Драган Джилас заяви по-рано днес, че не е имало план по време на снощните демонстрации да се влиза в сградата на държавната телевизия РТС и подчерта, че никой от журналистите не е бил заплашван. От дежурния редактор бе поискано само представители на протестиращите да гостуват в новинарската емисия „Дневник“, предаде агенция Бета.

Опозиционният лидер добави, че не е имало инциденти и материални щети, освен счупеното стъкло на входната врата. Според него обаче полицията е надхвърлила правомощията си и е била демонстранти, като някои от тях са били приети в Спешния медицински център.

Джилас добави, че директорът на РТС Драган Буйошевич трябва да понесе наказателна отговорност, „защото РТС е същата като Пинк“" и лъже обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови