Дания и Нидерландия вероятно ще ваксинират цялото си население още през 2021

Ирина Евгениева 12 януари 2021 в 16:07 2038 0

Дания планира кампанията за ваксинирането срещу COVID-19 да приключи до 27 юни, като купи 4 пъти над необходимите количества ваксини. Така страната ще се превърне в най-бързо ваксиниращата в ЕС. Веднага след нея засега се нарежда Нидерландия, която планира да ваксинира цялото си население до края на годината.

Веднага след като Европейската комисия сключи споразумения за закупуване на ваксини от шест производителя - AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, BioNTech-Pfizer, CureVac и Moderna, Дания каза, че ваксините, които е заявила, могат да имунизират около 20,4 милиона души според Националната агенция по лекарствата Lægemiddelstyrelsen

Заявените ваксини от страна на Дания са: на AstraZeneca - около 3,9 милиона дози; на Johnson & Johnson - около 3,9 милиона дози; на Sanofi-GSK - около 5,6 милиона дози; на BioNTech-Pfizer - около 9,2 милиона дози; на CureVac - около 6,8 милиона дози; на Moderna - около 6 милиона дози. 

От декември 2020 г. до април се ваксинират медицинският персонал на първа линия, старческите домове и високорисковите групи. 

Властите в страната смятат, че след април ще е възможно и останалата част от населението да се ваксинира - до края на юни. 

Дания е с население около 5,8 милиона души, което означава, че страната ще има четири пъти повече ваксини, отколкото е населението ѝ. До 9 януари в страната са ваксинирани над 100 000 души или почти 2% от населението.   

Ваксинационен паспорт

Властите в страната изготвят дигитален документ, удостоверяващ ваксинирането срещу коронавируса. С негова помощ ще може да се пътува в други страни, изискващи задължителна ваксинация. Ваксинационният паспорт ще бъде достъпен през следващите месеци. Все още няма информация дали документът ще е достъпен чрез приложение. 

Имунизиране в Нидерландия до края на годината

Страната започна ваксинация две седмици след повечето страни в Европейския съюз. Тя обаче бързо навакса това изоставане със строен план за ваксиниране на цялото население. Приоритетни са медиците на първа линия и тези, работещи в старческите домове. 

Ето и датите за различните групи:

От 6 януари - 1 май: Служители в домове за възрастни хора, социални домове за хора с увреждания и домове за деца, медиците, работещи там, както и потребителите на домовете. 

От април - 1 август: Всички останали здравни работници. 

Възрастните и уязвимите групи ще се ваксинират от 1 март до 1 октомври. 

Ваксините, които ще получат хората над 60-годишна възраст, ще са на Moderna или BioNTech-Pfizer. 

Останалата част от населението ще може да получи ваксина, за която страната има подписан договор. 

Трудноподвижните и уязвими хора ще получат ваксината си у дома. За останалите без медицински заболявания ще бъде създадено място, където да отидат и да се ваксинират. 

Планът на здравния министър Уго де Йонге е поставянето на двете дози да стане с интервал от три седмици, но той поиска експертно мнение дали ще може това време да се удължи, защото така повече хора ще имат възможност да се ваксинират на по-ранен етап. Той се надява всички от желаещите да са ваксинирани до 1 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови