Далай лама: На Тръмп му липсват морални принципи

OFFNews 27 юни 2019 в 11:40 2614 0

Далай лама обвини Доналд Тръмп, че му липсват морални принципи. Един ден казва едно, на следващия - друго, заяви тибетският духовен водач в интервю за Би Би Си.

Тойо разкритикува американския президент и за това, че идвайки на власт, обявява, че Америка трябва да е на първо място. "Напротив, Америка трябва да поеме отговорност на глобално ниво", смята Далай лама.

Аз съм дълбок почитател на духа на Европейския съюз, сподели още той. Запитан за мнението му за Брекзит, той каза, че макар да е външен за Европа човек, се застъпва за оставането на Великобритания в съюза.

На въпрос за позицията му по имигрантския въпрос, той отговори:

"Европейските държави трябва да вземат тези имигранти и да им дадат образование и обучение, като целта е те да се завърнат в родината си." Попитан дали би трябвало да им се позволи да останат в Европа, Далай лама отговори: "Да, но само ограничен брой от тях. В противен случай цяла Европа накрая ще стане една мюсюлманска страна. Невъзможно! Или пък африканска страна. Също невъзможно! Запазете Европа за европейците."

Духовният лидер сподели, че все още таи надежда да се завърне в родината си. Той добавя, че хората в Тибет имат огромна вяра в него и очакват изгнанието му да приключи. "Китай се променя. Имам частни контакти в излезли вече в пенсия управляващи от Китай и с учени, а те от своя страна, имат връзки с правителството. Мисленето на хората в Китай се променя. Но не съм се срещал с президента", добавя изгнаникът.

Накрая Далай лама заявява, че не би имал против неговият наследник да е жена. "Ако имаме жена за Далай лама, тя ще е по-атрактивна", заяви той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови