Четвърти член на "Джихадистите биячи" е арестуван във Великобритания

Срещу него са повдигнати обвинения в тероризъм

OFFNews 11 август 2022 в 12:34 2910 0

джихадист

Снимка HO VIA MET POLICE

Еоин Дейвис

Британските власти повдигнаха обвинения в тероризъм срещу Еоин Дейвис, предполагаемия четвърти член на джихадистката група, известна като Jihad Beatles (Джихадистките биячи), съобщи Би Би Си.

38-годишният Дейвис е прекарал повече от 6 г. в затвор в Турция и в сряда беше депортиран в Обединеното кралство. Арестуван е веднага след пристигането си в Лондон и е обвинен в незаконно притежание на огнестрелни оръжия с цел извършване на терористични нападения.

Прокурорите на Обединеното кралство повдигнаха обвинения срещу Дейвис още през 2014 г., но той отрича да е участвал в джихадистката групировка "Ислямска държава" (организация, призната за терористична и забранена в много страни по света, включително Русия), която е заподозряна в жестокото убийство на западни заложници.

Според американските власти четиримата родени във Великобритания мъже, станали известни като "Джихадистките биячи" заради английския си акцент, са отговорни за убийството на 27 западни заложници, както и за изтезанията и мъченията на много други.

Лидерът на групировката Мохамед Емвази, наричан от британската преса "джихадиста Джон", е убит при удар на американски безпилотен самолет в Сирия през 2015 г. Той е запомнен с бруталните убийства на британски и американски заложници, които записва на видео.

Други двама членове на групата - Александа Коти и Ел Шафи Елшейх, бяха заловени в Сирия и осъдени на дълги години затвор в САЩ по обвинения в тероризъм.

Дейвис е задържан край Истанбул през 2015 г. и е осъден на седем години и половина затвор. Съдът установява, че той е бил един от командирите на "Ислямска държава".

В миналото е работил в лондонското метро и е бил съден за наркотици и незаконно притежание на оръжие. В затвора той се радикализира, става привърженик на ИД и заминава да се бие в Сирия.

Съпругата му Амал Уахаби е обвинена от британските власти, че е финансирала терористичната дейност на съпруга си и е вкарана в затвора през ноември 2014 г.

Какво съобщава Държавният департамент на САЩ за "квартета" джихадисти:

Мохамед Емвази - Джихадиста Джон. Лично е убил няколко души и е заснел убийствата им на видео. Емвази е убит при удар с дрон в Ракка през 2015 г.

Ейн Дейвис, също от Западен Лондон, е идентифициран като един от лидерите на групировката "Ислямска държава" и през 2017 г. е осъден на затвор в Турция.

Александа Коти - участвал е в изтезанията на заложници и е бил вербовчик на ИД.

Ел Шафи Елшейх - използвал е изтезания, като симулирано удавяне, инсценирани екзекуции и разпъване на затворници на кръст. Охранява килии със заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews