Чешкият президент и Путин се пошегуваха за "ликвидиране" на журналисти (видео)

OFFNews 15 май 2017 в 15:35 10334 6

Снимка РИА Новости

Чешкият президент Милош Земан и руският му колега Владимир Путин се пошегуваха за сметка на журналистите преди срещата си в Китай. 

Преди срещата Земан казва: "Тук има други журналисти? Журналистите са твърде много, трябва да се ликвидират". На това Путин отговаря: "Не е нужно да се ликвидират, може да се намалят". 

Двамата си разменят репликите, докато вървят към залата за пресконференции, а разговорът им е записан от микрофон на телевизионна камера. След това той бързо беше качен в социалните мрежи, където предизвика критики. 

От канцеларията на чешкия президент днес побързаха да обяснят, че той се е пошегувал, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Външният министър Лубомир Заоралек изрази недоволство, че президентът дискутира неуместна тема, а министърът на културата Даниел Херман окачестви думите на Земан като "неприемливи". Премиерът Бохуслав Соботка не реагира лично, а препрати в Туитър съобщение колко журналисти се били убити или нападнати в Русия през последните години. 

Според чешкия евродепутат Павел Теличка инцидентът доказва, че президентът Милош Земан не заслужава втори мандат, ако се кандидатира в изборите в началото на следващата година.

Земан не е в добри отношения с медиите още от времето, когато беше премиер - между 1998 и 2002 г. През 2001 г. той се закани да унищожи едно седмично издание, което обвини неговото правителство в непрозрачност и подкрепа на корупцията. Тогава последваха протести на журналисти в Чехия и чужбина.

В първия ден на встъпването си в длъжност като президент Земан каза, че някои от медиите в Чехия "промиват мозъци" и "манипулират общественото мнение". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

6

Севтопол

25.05 2017 в 11:30

До "проф.Балкански": А "професор" е четвъртата.

10564

4

ultra-73

15.05 2017 в 17:07

#03 Чак сега и аз рабрах в каква дълбока заблуда съм бил, по отношение смъртта на Георги Марков в Лондон! Ами мальчиките просто са го намалили!