Британски изтребители излетяха под тревога заради руски самолети над Черно море

OFFNews 15 август 2018 в 20:35 7064 0

Снимка MoD

Британски изтребители са излетели под тревога от румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану" на 13 август, за да съпроводят руски самолети над Черно море, съобщиха ТАСС и БТА, цитирайки говорител на кралските военновъздушни сили.

"Можем да потвърдим, че два базирани в Румъния изтребителя "Тайфун" на кралските военновъздушни сили излетяха на 13 август в отговор на действия на руски самолети, извършващи полети около въздушното пространство на НАТО над Черно море", заяви говорителят на британските ВВС. Той добави, че изтребителите са наблюдавали самолетите от разстояние, но не е имало визуално прехващане.

От руското министерство на отбраната обявиха, че по време на учението е забелязан самолет на НАТО на 30 км от руските машини.

Самолетът на НАТО не е извършил никакви маневри, не се е отклонил от маршрута си и не се е приближавал до руските самолет, допълниха от ведомството.

За последния досега случай на съпровождане на руски самолет (бомбардировач Су-24) от британски самолети беше съобщено на 26 юли.

През април тази година в румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану" пристигнаха четири британски изтребителя. Сред задачите им се включва патрулиране на въздушното пространство на източния фланг на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови