Британската полиция предупреди, че от Брекзит ще спечели само мафията

OFFNews 13 септември 2019 в 21:35 10133 0

Снимка АА

Териториалното звено на британската полиция в графствата Бъкингамшър, Бъркшър и Оксфордшър изготви доклад за негативните последствия от Брекзит, съобщава в. „Гардиън“ /Guardian/. В него се посочва, че в страната е възможно да се стигне до дефицит на лекарства, храни и горива.

Тези проблеми обаче ще бъдат добре дошли за организираните престъпни групировки, които ще продават стоките на черните пазари, прогнозират в полицията. Освен това, недостигът на храни и лекарства може да доведе до увеличаване на кражбите, както и да провокира масови протести и безредици.

В такъв случай може да не са достатъчни офицерите и служителите, за да се справят с всичко това, предупреждават авторите на доклада. Те считат, че дори в случай на „мек“ Брекзит, от негативните последствия при напускането на ЕС ще спечели мафията.

Прогнозата е, че ще има ръст на престъпленията, свързани с търговията с хора, тъй като Брекзитът ще ограничи шансовете за законната емиграция в Обединеното кралство и ще намали броя на работещите в страната мигранти.

Докладът на полицията от долината на Темза бе публикуван скоро, след като британското правителство обнародва документа, съдържащ най-песимистичния сценарий в случай на Брекзит без споразумение с ЕС. В него се посочва, че твърдият вариант на излизането от ЕС ще доведе до ръст в цените на храните и горивата, нарушаване на доставките на лекарства и безредици по улиците.

Документът е протокол от съвещание на министрите, който изтече през август в „Сънди Таймс“. В него правителството признава, че ще се наложи въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и независимата Република Ирландия, въпреки, че Лондон обеща да не налага контрол на ирландската граница, отбелязва изданието.

След появата на тази публикация Камарата на общините подложи на гласуване документът Yellowhammer от съвещанието да бъде обнародван – 311 бяха за това, против – 302.

В програмната си реч при встъпването в длъжността премиер Борис Джонсън се зарече с цената на всичко да изведе страната от ЕС на 31 октомври. На 9 септември обаче кралица Елизабет Втора подписа закон за удължаване на срока на Брекзита без споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови