Борис Джонсън под натиск заради финансирането на ремонта на апартамента му

OFFNews 28 април 2021 в 14:50 2232 0

Снимка Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън е подложен на натиск да отговори кой е финансирал ремонта на апартамента му на "Даунинг стрийт". Напрежението продължава да расте, а само след 8 дни предстоят местните избори в Англия и тези за парламент в Шотландия и Уелс, предаде Ройтерс. 

Скандалът избухна, след като бившият главен съветник на Джонсън съобщи, че той може да е нарушил правилата за политически дарения.

Миналият месец говорителката на британския премиер заяви относно ремонта, че всички дарения, подаръци и печалби са били декларирани по надлежния ред и за ремонта не са използвани средства на Консервативната партия.

Джонсън получава годишна издръжка, финансирана от данъкоплатците, от 30 000 лири, за поддръжка и обзавеждане на официалната си резиденция. Всичко над тази сума трябва да плаща със собствени средства.

Според някои министри Джонсън е платил за ремонта със свои пари, но не е ясно кога и дали ремонтът, за който се твърди, че е струвал 200 000 лири, първоначално е бил финансиран със заем.

Съгласно правилата за политическото финансиране във Великобритания Джонсън е бил длъжен да декларира това.

Опозиционната Лейбъристка партия настоя за обяснение.

Доминик Къмингс, който беше ключов съветник на Джонсън в кампанията за Brexit и му помогна да спечели изборите от 2019 г., заяви в петък, че Джонсън искал дарители тайно да платят за ремонта.

Той твърди, че тогава е посъветвал британския премиер, че такива намерения са "неетични, неразумни и може би незаконни".

Министърът на транспорта Грант Шапс пък заяви пред Sky News: "Премиерът вече е платил ремонта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови