Борис Джонсън няма да присъства на погребението на принц Филип

OFFNews 11 април 2021 в 10:25 5308 0

Снимка БТА/АП, архив

Британският министър-председател Борис Джонсън няма да присъства на погребението на херцога на Единбург и съпруг на кралица Елизабет II - принц Филип, който почина на 99 г. на 9 април.

Това съобщи говорител на "Даунинг стрийт" 10 и обясни, че така премиерът иска да даде възможността на колкото се може повече членове на британското кралско семейство да присъстват. Броят на хората е ограничен поради рестрикциите, наложени заради коронавирусната пандемия.

Само 30 души могат да присъстват. Очаква се сред тях да са децата и внуците на херцога.

Погребението ще бъде в катедралата "Св. Джордж" в Уиндзор.

В събота първородният син на кралица Елизабет II и принц Филип - принцът на Уелс, принц Чарлз, отдаде почит към "скъпия си татко", казвайки, че той ще липсва изключително много, че е бил "много специална личност, която... повече от всичко друго би била изумена от реакцията и докосващите думи, които са били казани за него". Принцът допълни, че той и семейството му са дълбоко благодарни за това, добавяйки: "Това ще ни поддържа в тази загуба това тъжно време". Той допълни, че баща му е служил по "най-забележителния, най-посветения начин" на кралицата, на кралското семейство, на страната и на обществото повече от 70 години.

8 души ще носят ковчега в деня на покребението. Върху него ще бъдат поставени знакът на херцога, венец и шапката от униформата му от военноморския кралски флот. Ще бъде посрещнат от декана на Уиндзор и архиепископа на Кентърбъри. Тези 10 души не са включени в допустимия брой от 30 души, които ще присъстват на погребението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови