Бомбата, избухнала в джамия по време на молитва в Кабул, уби 21 и рани 33 души (обновена)

OFFNews 18 август 2022 в 08:27 2883 0

Опечалени носят тялото на жертва на бомбен атентат в джамия в Кабул, Афганистан, четвъртък, 18 август. 2022.

Снимка БТА/АП

Опечалени носят тялото на жертва на бомбен атентат в джамия в Кабул, Афганистан, четвъртък, 18 август. 2022.

Бомбата, избухнала в джамия по време на вечерна молитва в сряда в Кабул - столицата на Афганистан, е убила 21 души и е ранила 33-ма, съобщи говорител на талибанската полиция днес. Сред жертвите е виден духовник, съобщиха очевидец и полицията, цитирани от АП. Ранени са и деца.

Според очевидец нападението е извършено от атентатор самоубиец. Той твърди, че убитият духовник е мулла Амир Мохамед Кабулит.

Италианската болница за спешна помощ в Кабул съобщи, че от мястото са докарани 27 ранени цивилни, сред които са и пет деца. По-късно властите уточниха по-големия брой на ранените.

Местният клон на групировката "Ислямска държава" засили нападенията, насочени срещу талибаните и цивилното население, след като бившите бунтовници взеха властта през август миналата година, когато войските на САЩ и НАТО бяха в заключителния етап на изтеглянето си от страната. Миналата седмица ИД пое отговорност за убийството на виден талибански духовник в религиозния му център в Кабул.

Халид Задран, назначен от талибаните говорител на началника на полицията в Кабул, потвърди за експлозията в джамия в северната част на Кабул, но не съобщи броя на загиналите и ранените.

Говорителят на талибаните Забихулла Муджахид осъди експлозията и обеща, че "извършителите на подобни престъпления скоро ще бъдат изправени пред съда и ще бъдат наказани".

Не е ясно кой стои зад нападението. На този етап никой не е поел отговорност за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови