Белгия е в локдаун, но белгийците са навън заради хубавото време

Ивайла Сопотенска 01 април 2021 в 12:02 2075 0

Снимка pixabay

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо обяви миналата сряда, 24 март, че страната ще влезе в четириседмичен великденски локдаун, който започва в събота, 27 март. Но необичайно топлото време в Северозападна Европа накара много хора да излязат навън, пренебрегвайки новите по-строги мерки.

Де Кроо обясни, че те мерки се налагат заради силното разпространение на британския вариант на вируса в Белгия.

Затворени са основните и средни училища, както и университетите, в големите нехранителни магазини се допускат максимум 50 души, салоните за красота затварят. Разрешено е събиране на до четирима души заедно на открито.

Пътуванията извън страната без основателна причина остават забранени и ще има повече граничен контрол по време на великденските празници. Пътуването в рамките на страната обаче остава разрешено.

Полицейският час от 22:00 до 05:00 часа в Брюксел остава, както и от 24:00 до 5:00 часа в останалата част на страната. 

В последните дни температурите в Белгия достигнаха 24,5 градуса по Целзий, което накара хиляди хора да се отправят към плажовете и парковете, като се очаква хубавото време да продължи до петък и началото на великденския уикенд. 

Въпреки че е доказано, че вирусът е много по-труден за улавяне на открито, има притеснения, че пътуването може да доведе до повече инфекции.

В отговор на повишения брой пътници във влаковете, националната железопътна компания на Белгия, SNCB, е принудена да активира нова система за ограничение на броя пътуващи.

Мнозина не се вслушаха в призивите и се запътиха към плажовете в Северно море, особено след като правителството затвори училищата за допълнителна седмица преди великденската ваканция в опит да забави инфекцията. Този ход в крайна сметка може да даде обратен ефект.

Освен притесненията за наплив на хора към плажовете, ситуацията в големите градове също поражда безпокойство.

В Брюксел например тълпи се събраха в един от най-големите паркове в града, за да се насладят на напитки и игри на открито. Въпреки ограниченията за събиране на до четирима души, по-големи групи бяха забелязани да седят на тревата. И въпреки че е в сила задължителното носене на маски на открито, мнозина не спазват правилото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!