Байдън за Тръмп: Пудел на Путин, клоун! Тръмп за Байдън: Марионетка!

Ирина Евгениева 30 септември 2020 в 10:52 6855 0

Остри нападки, гневни реплики, взаимни обвинения в корупция и непрестанни прекъсвания. Така изглеждаше първият телевизионен дебат между президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат и опонентът му демократът Джо Байдън.  

Дългоочакваната среща се състоя в актовата залата на университета "Кейс Уестърн Ризърв" в Кливланд, щата Охайо. Модератор бе журналистът от "Фокс нюз" Крис Уолас. По данни на организаторите в залата е имало около 80 души, включително членове на семействата на двамата кандидати, хора от щаба им, служители по сигурността и журналисти.

77-годишният Байдън води в националните проучвания пред 74-годишния Тръмп, но резултатът им е твърде близък в щатите, които се очаква да решат изборитe през ноември.

Още от първата минута Тръмп започна да прекъсва Байдън и да го напада.

Двамата спореха на теми свързани с пандемията от COVID-19, икономиката, расовата дискриминация и здравеопазването.

В разгара на размяната на реплики демократът Байдън нарече Тръмп "пудела на Путин", защото отказва да каже и дума за премиите за убийствата на американските военни. 

Според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

"Вcички знaят, чe тoй e лъжeц", заяви бившият вицeпрeзидeнт като посочи Тръмп, a cлeд тoвa гo oкaчecтви и кaтo "клoун".

От своя страна републиканецът отвърна с репликата "у вас няма нищо интелигентно". И нарече Байдън "марионетка" на радикалните демократи.

Няколко пъти Байдън каза на Тръмп да "млъкне", от своя страна обаче президентът заложи на тезата, че опонентът му не е направил нищо през близо 50-те години, през които е във Вашингтон.

Първата тема, по която влязоха в сблъсък двамата бе Върховният съд. Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг.

Ейми Кони Барет е непреклонен консерватор за разлика от покойната Рут Бейдър Гинсбърг, която е икона на либералите и борец за правата на жените.

"Спечелихме изборите през 2016 г. и имаме право да го направим", каза Тръмп. Той подчерта, че е мандатът му е четири години, а не три и смята да упражнява правомощията си до края.

Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом отвърна, че е трябва да се изчака резултатът от изборите на 3 ноември и победителят от този вот да номинира следващия съдия.

Според Байдън с номинирането на Барет, президентът цели отмяна на Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши по думите му 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като "Обамакеър".

От своя страна Тръмп обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване.

Байдън постави въпроса за лидерските качества на Тръмп по време на пандемията. Той подчерта, че от нея са умрели над 200 хиляди души. Байдън обясни, че Тръмп се е паникьосал и не е успял да защити американците, защото мисли само за икономиката.

"Той се паникьоса или пък гледаше само борсата. Много хора умряха и още повече ще умрат, освен ако той не стане по-умен и не се разбърза", каза Байдън.

"Ти завърши с най-слаб успех в класа. Никога не използвай думата "умен" пред мен. Не използвай тази дума", отговори Тръмп.

Двамата кандидати трябва да се срещнат на 15 октомври за втория си дебат в Солт Лейк Сити, щата Юта.

Кой спечели дебата?

Според CNN Джо Байдън се е справил по-добре в дебата. Анкета на медията проведена от SSRS показва, че 60 процента смятат, че демократът е победил, а едва 28% мислят, че Тръмп е бил по-силния. 

Анкета на CBS News показва, че 48% от зрителите смятат, че Байдън е спечелил дебата. 41% мислят, че Тръмп е победил, а според останалите 11% зрители дебатът е бил наравно.  

Би Би Си също посочи за победител Джо Байдън, според медията той е показал на американците, че може да издържи на натиск въпреки напредналата му възраст. 

Според Fox News обаче Тръмп е категоричният победител. Според медията той е водел разговора и е контролирал дискусията.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови