Байдън пред Конгреса след 100 дни на поста: Америка е отново в движение

OFFNews 29 април 2021 в 10:37 1661 0

Снимка Getty Images

Американският президент Джо Байдън изложи обширен инвестиционен план за разкриване на работни места, образование и социални грижи в първата си реч пред съвместна сесия на Конгреса и описа кризата с коронавируса като момент за Америка да докаже, че нейната демокрация все още може да работи и да запази надмощие в света.

В навечерието на 100-ия си ден на поста, демократът представи планове, включващи разходи от 4 трилиона долара - най-големият финансов проект от 60-те години на миналия век насам, твърдят анализатори.

Байдън го нарече „инвестиция в самата Америка, която се случва веднъж в поколение“. 

Президентът заяви, че „Америка се издига отново“, като призова за разширяване на федералните програми, които да придвижат икономиката след пандемията и да разширят широко социалната мрежа в мащаб, невиждан от десетилетия. 

Но предложенията са изправени пред силно противопоставяне от страна на Републиканската партия.

Демократите имат слаб превес и в двете, но идеите ще са изправени пред битка в Конгреса, преди да успеят да станат закон. Предложенията на Байдън са както представяне на дръзките му идеи, така и значителен залог, защото дори някои представители на собствена му партия са разединени по отношение на стойността на плановете. 

В същото време речта подчерта фундаменталната вяра на Байдън в силата на правителството като сила на доброто, дори във време, когато то толкова често е обект на презрение.

„Мога да съобщя на нацията: Америка отново е в движение“, каза той. „Превръщане на опасността във възможност. На кризата в шанс. На отстъплението в сила. "

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис - първата жена, заемаща този пост - и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси седнаха зад Байдън по време на обръщението му в сряда. В този исторически момент за пръв път две жени на ръководни позиции застанаха зад президента по време на реч пред Конгреса.

След като се обърна към Харис във встъпителното си слово като "госпожо вицепрезидент", Байдън добави: "Никой президент никога не е казвал тези думи от този подиум. И вече е време."

Какво предложи Байдън?

78-годишният президент, който има получава високо одобрение според запитванията, представи Американския план за заетост и Американския план за семействата. Белият дом заяви, че предложенията ще бъдат финансирани от повишаване на данъците върху корпорациите и най-богатите американци.

"Време е корпоративната Америка и най-богатите 1% ... да платят дължимия си дял", каза Байдън по време на събитие, което беше в ограничен състав поради пандемията.

Той описа Американския план за заетост като "план за изграждане на Америка", който ще стимулира инвестициите в обществения транспорт, високоскоростните широколентови трасета, пътищата и мостовете. Той добави, че планът ще се ръководи от борбата срещу климатичните изменения.

"Когато мисля за климатичните промени, мисля за работни места", каза той. "Няма причина американските работници да не могат да са водещи в света в производството на електрически превозни средства и батерии."

Байдън заяви, че Американския план за семейства на стойност 1,8 трилиона долара ще се фокусира върху децата и ще се стреми да осигури:

  • Безплатно предучилищно образование за деца на възраст от три до четири години
  • Платен семеен отпуск и отпуск по болест, както и субсидии за здравно осигуряване
  • Общински колеж без такси за всички
  • Удължаване на ключови данъчни облекчения, които бяха разширени по време на пандемията

Предложението следва т. нар. Американски спасителен план, пакет от стимули за справяне с последиците от коронавируса на стойност 1,9 трилиона долара, включващ директни помощи за повечето американци, който Байдън подписа миналия месец.

В сряда той оформи тези най-нови предложения в контекста на външната политика и заяви, че САЩ са "в съревнование с Китай и други страни за победител на 21 век". Той също така призова политиците от двете партии да подкрепят плановете му и заяви, че е готов да работи и с двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови