Бахрейн стана четвъртата арабска страна, която се помири с Израел

Йорданка Веселинова 13 септември 2020 в 17:06 4195 0

Снимка БТА/АР

Бахрейн и Израел ще нормализират дипломатическите си отношения. Новината беше съобщена в “Туитър” от американския президент Доналд Тръмп след телефонен разговор с краля на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Новината за нормализирането на отношенията между двете държави идва месец след мирното споразумение между Израел и ОАЕ - третата арабска държава с дипломатически отношения с еврейската държава (след Египет и Йордания) и първата такава в Залива. И така, след обявяването на новото мирно споразумение, Бахрейн се превръща в четвъртата арабска държава с дипломатически отношения с Израел, а Тръмп, Нетаняху и ал Халифа определиха тази стъпка като “исторически пробив за задълбочаване на мира в Близкия изток.”

Предпоставки:

Решението на малката островна държава да скючи мирно споразумение с Израел не е изненадващо, тъй като Бахрейн първа приветства сделката между Абу Даби и Ерусалим. Освен това Израел и Бахрейн споделят общо недоверие към Иран, който, както твърдят властите в Манама, се възползва от местното шиитско население, за да разклати сунитското управление.

Друга важна предпоставка за сключването на сделката е това, че Бахрейн е близък съюзник на Саудитска Арабия, която макар и не съвсем открито, подкрепя нормализирането на отношенията с Израел. Например преди две седмици първият пряк полет между Тел Авив и Абу Даби получи разрешение да премине през въздушното пространство на кралството. Анализаторите твърдят още, че нито ОАЕ, нито Бахрейн, нито някоя от другите арабски държави със сунитско управление биха предприели някаква крачка, преди да я съгласуват с Рияд.

Друга предпоставка за решението на Манама, е това, че на територията на Бахрейн се намира регионалното командване на военноморските сили на САЩ, както и базата на Пети флот. Според Вашингтон страната е “голям съюзник извън НАТО”.

Сделката между Израел и Бахрейн се тълкува от анализаторите като втора голяма победа в региона за Тръмп, който тази есен отново ще влезе в надпреварата за Белия дом. Всъщност, това е първото му успешно начинание в Близкия изток - след досегашния му неуспех да сложи край на войната в Афганистан и да гарантира мира между Израел и Палестина.

Критици и привърженици:

Оман подкрепи нормализирането на отношенията на кралството с еврейската държава, съобщи османската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. "Султанатът приветства инициативата на сестринското кралство Бахрейн", гласи публикация на телевизията в “Туитър”.

Други западни държави, сред които и България, също подкрепиха сделката.

Сред критиците на споразумението са палестинското движение “Хамас”, което определи сделката като “поредния нож в гърба”, забит от арабско правителство.
Местното шиитско население също разкритикува споразумението, като в деня, в който то беше обявено, популярните хаштагове в “Туитър” бяха “Бахрейн срещу нормализацията” и “нормализацията е предателство”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови