Анулираха изборите в Киргизстан под натиска на протеста

OFFNews 06 октомври 2020 в 14:16 3318 0

Централната избирателна комисия в Киргизстан анулира резултатите от проведените тази неделя парламентарни избори под натиска на масовите протести, провокирани от убеждението, че са фалшифицирани. Според протестиращите групи, близки до президента, са купували гласове, както са и заплашвали гласоподаватели.

Демонстрантите нахлуха тази нощ в празната по това време сграда на парламента в столицата Бишкек и имаше сблъсъци с полицията. Стотици бяха ранени. В киргизки медии се появиха кадри, на които се виждат счупени мебели и разпръснати стъкла. Малко след това вътре избухна и пожар. Малко по-късно протестиращите освободиха от затвора бившия президент на страната - Алмазбек Атамбаев, както и бившия премиер - Сапар Исаков. Той беше начело на правителството между 2017 и 2018 г., но беше осъден за корупция.

Напрежението ескалира малко след като президентът Сооронбай Джеенбеков обвини "определени политически сили" в опит незаконно да превземат властта, а резултатите от изборите показаха, че само 4 партии от 16-те участвали в изборите минават 7-процентната граница за влизане в парламента, три от които са свързани тясно с Джеенбеков.

Във видеообръщение президентът обвини неназовани "политически сили" в използването на резултатите от изборите като повод да "нарушават обществения ред". "Те не се подчиниха на правоприлагащите органи, биха медицински работници и рушаха сгради."

Той каза също, че е предприел всички възможни мерки, за да спре ескалацията и е призовал опозиционните партии да "успокоят поддръжниците си и да ги оттеглят от зоните на масови събирания.

"Предложих Централната избирателна комисия старателно да разследва насилието и ако е необходимо, да анулира резултатите от изборите", добави той, което впоследствие и се случи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови