Афганистанскто правителство освободи всички задържани талибани

OFFNews 03 септември 2020 в 17:18 2330 0

Снимка Pixabay

Афганистанското правителство освободи всички задържани талибани, предава Ройтерс. Това е част от условията на ислямисткото движение, за да започнат мирните преговори с властта.

Актът на правителството идва след скюченото през февруари споразумение с талибаните за освобождаването на близо 5000 затворници в замяна на 1000 проправителствени бойци, които бяха държани в плен. Припомняме, че сделката беше сключена със съдействието на САЩ.

Освобождаването на 400 талибани, които са смятани за най-опасните в движението, беше забавено от властите с близо шест месеца. Това блокира процеса по започване на мирни преговори, като в началото на месеца от ислямисткото движение заявиха, че са готови да преговарят с правителството още на следващата седмица след освобождението на задържаните. Последва и реакция на президента Ашраф Гани, който след разговор с афганистанския Съвет на старейшините, подписа заповед за освобождаването и на тези затворници.

Вчера беше освободена първата група от 200 души, а днес и останалите, стана ясно от изявление на Съвета по национална сигурност. Към момента новината все още не е потвърдена от талибаните.

Междувременно Франция и Австралия призоваха седем от тях да не бъдат освобождавани, тъй като са убили техни войници. Според източници от афганистанското правителство, цитирани от Ройтерс, тези седем души ще бъдат прехвърлени в политическия офис на талибаните в Катар до разрешаване на спора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови