717 поклонници убити край Мека, над 800 са ранени (обновена)

OFFNews 24 септември 2015 в 11:43 9680 28

Снимка Reuters

Най-малко 717 поклонници са били убити край Мека при ритуал по време на годишното поклонение (хадж) до свещените за мюсюлманите места, съобщи Министерството на отбраната на Саудитска Арабия. Причината за инцидента е паническо бягство на тълпата извън свещения мюсюлмански град.

Най-малко 805 са ранените. Инцидентът е станал в Мина, на около 5 км. източно от Мека.

Днешното бедствие е най-лошото от 25 години насам. През юли 1990 г. 1426 поклонника са смазани до смърт в тунел, близо до Мека. И двете разбягвания са се случили на Курбан байрам - най-важният празник на жертвоприношението за мюсюлнаните и денят на въпросния ритуал.

Ритуалът, по време на който е станала трагедията, е известен като "замеряне на дявола с камъни" - поклонниците хвърлят камъни, което символизира отхвърлянето на злото.

Властите са изпратили 4000 работника и 220 линейки, които да помагат на пострадалите.

По време на същата церемония през последните години са загинали стотици хора. При паническо бягство по време на същия ритуал през 2006 г. са били убити най-малко 363 души.

Инцидентът е възникнал след сблъсък между две групи поклонници, които са се срещнали на кръстопът преди изпълнението на ритуала.

Той се изпълнява всяка година на моста Джамарат (Jamaraat Bridge).

По-рано днес при взрив в джамия в столицата на Йемен Сана загинаха 29 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!