6 убити, 30 ранени в Чикаго от млад рапър в Деня на независимостта на САЩ

OFFNews 05 юли 2022 в 08:00 4459 0

Полицай върви по централната улица в Хайленд Парк, след като стрелецът стреля по парада на 4 юли в Чикаго

Снимка БТА/АП

Полицай върви по централната улица в Хайленд Парк, след като стрелецът стреля по парада на 4 юли в Чикаго

6 души са убити, 30 - ранени, а стотици избягаха в ужас при вчерашната стрелба по парада в Чикаго по случай Деня на независимостта на САЩ - 4 юли, съобщи полицията, цитирана от АП. Мъж се качи на покрив на магазин и започна безразборна стрелба с пушка по хората. Петима са убити на място, шестата жертва е издъхнала в болница. Един от убитите - мъж в края на 70-те години - бил човек, нуждаещ се от постоянни грижи. Семейството на Николас Толедо обаче не искало да пропусне парада и го взело със себе си.

Заподозреният е задържан в понеделник вечерта след часове издирване в Хайленд Парк и околностите му - богата общност с около 30 000 жители на северния бряг на Чикаго.

Полицай спрял Робърт Е. Кримо III на около пет мили северно от мястото на стрелбата няколко часа, след като полицията публикува снимката на мъжа и сребристият му автомобил - Honda Fit, съобщи началникът на полицията в Хайленд Парк Лу Джогмен. Първоначално властите съобщиха, че той е на 22 г., но в бюлетина на ФБР и в социалните мрежи на Кримо се посочва, че той е на 21 г.

В болница са приети 26 пациенти след нападението. Всички без един са с огнестрелни рани. Възрастта им варира от 8 до 85 г. 4 или 5 са деца. 19 вече са изписани, други са прехвърлени в други болници.

Според властите стрелецът е открил огън около 10:15 ч. местно време, когато парадът е бил на около три четвърти от маршрута си.

Повече от 100 служители на правоприлагащите органи са били извикани на мястото или изпратени да открият заподозрения стрелец.

Кримо, който се подвизава под името Боби, е амбициозен рапър с псевдонима Awake the Rapper и публикува в социалните мрежи десетки видеоклипове и песни, някои от които зловещи и изпълнени с насилие.

Това е най-новата масова стрелба в САЩ - през всяка седмица на 2022 г. е имало по една. Президентът Джо Байдън заяви, че е "шокиран" от насилието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови