Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

6 от 10 европейци вярват, че САЩ са в упадък, а Китай ще стане първа световна сила

OFFNews 19 януари 2021 в 23:59 2434 1

Въпреки че повечето европейци се радваха на победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември, малцина са уверени, че Съединените щати ще върнат позицията си на единствен глобален лидер.

Това е ключовото заключение на голямото общоевропейско проучване с над 15 000 души от 11 държави, публикувано днес от Европейския съвет за външна политика (ECFR). Проучването е проведено през ноември и декември 2020 г. от Datapraxis и YouGov в Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания.

Проучването формира основата на голям нов политически доклад на Марк Ленард и Иван Кръстев, озаглавен „Кризата на американската сила: Как европейците виждат Америка на Байдън", който показва как вярата на европейците в американската сила ерозира.

Според данните, 6 от 10 европейци вярват, че политическата система на САЩ е разбита и че през следващото десетилетие Китай ще се превърне в по-голяма сила от Съединените щати.

По-голямата част от германците днес са съгласни, че след вота за Тръмп през 2016 г. на американците не може да се вярва и в цяла Европа са повече респондентите, които са съгласни с това твърдение, отколкото тези, които не са.

Тази промяна се изразява в много ограничена готовност на европейците да подкрепят САЩ в потенциални международни разногласия. Половината или повече от респондентите във всяка една от 11-те анкетирани европейски държави са на мнение, че тяхното правителство трябва да бъде неутрално при конфликт между САЩ и Китай.

Докладът твърди, че бурното президентство на Доналд Тръмп е повлияло дълбоко на трансатлантическите отношения - до такава степен, че сега в ЕС има дълбок скептицизъм относно това дали Байдън може да спре упадъка на САЩ на световната сцена. Европейците вярват, че изолационизмът и непредсказуемостта на администрацията на Тръмп, съчетани с дълбоките вътрешни проблеми в САЩ, ще повлияят на Байдън и на способността му да върне блясъка на глобалния имидж на Америка.

Много малко европейци вярват, че САЩ биха се намесили в тяхна защита в случай на военна криза. Само 10% от анкетираните гледат на САЩ като на „надежден" партньор за сигурност, който винаги ще защитава Европа, докато най-малко 60% от анкетираните във всяка анкетирана държава смятат, че страната им не може да зависи от подкрепата на САЩ в случай на голяма криза.

Има значителна подкрепа за инвестиции в отбрана на европейско ниво. Две трети от анкетираните посочват важността Европа да се грижи за собствените си отбранителни способности, вместо да разчита предимно на САЩ. Тази подкрепа е най-силно изразена в Португалия (72%), Швеция (71%), Испания (71%), Франция (70%) и Полша (69%). Интересното е, че 74% от британските респонденти също споделят това мнение, въпреки че Великобритания вече не е член на ЕС.

Има дълбока амбивалентност към Съединените щати в случай на конфликт с Китай или Русия. Поне половината от участниците от изследваните страни биха искали правителствата им да останат неутрални по време на конфликт между САЩ и Китай. В никоя от изследваните държави няма мнозинство, което да би искало да застане на страната на Вашингтон срещу Русия. В единадесетте анкетирани държави само 23% от анкетираните се придържат към това мнение, докато 59% искат страната им да остане неутрална.

Европейците считат, че страната, с която е най-важно да имат добри отношения, е Германия. Респондентите във Франция, Испания, Дания, Холандия, Португалия и Унгария избират Германия като най-важната държава, с която страната им да изгражда добри отношения. В Германия 38% избират Франция за свой най-важен съюзник. Само респондентите във Великобритания (55%), Полша (45%), Италия (36%) и Швеция (36%) класират Съединените щати на първо място пред Германия.

Иван Кръстев: Доналд Тръмп не е Евита Перон

"Доналд Тръмп не е Евита Перон. Малцина ще плачат, гледайки как си отива. И все пак е ясно, че бурното му президентство е оставило незаличим отпечатък върху отношението на Европа към Съединените щати. Повечето европейци са скептични по отношение на способността на Съединените щати да формират света. Мнозина предпочитат по-независима роля на ЕС в света.

Докато европейските лидери са склонни да гледат на европейския суверенитет като на отразяващ по-важната роля на Европа в глобалната политика, за много европейци европейският суверенитет е код за стремеж към някакъв вид неутралитет и външна политика, избягваща риска. Това е заявление за ранно пенсиониране от състезанието на Великите сили." - коментира Иван Кръстев, съавтор на докклада, политолог и председател на УС на „Център за либерални стратегии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!