13-километрова жива верига в Минск в знак на протест срещу Лукашенко

OFFNews 22 август 2020 в 15:39 3943 0

Снимка naviny.by

Жителите на Минск образуваха снощи жива верига, дълга 13 километра в знак на протест срещу президента Александър Лукашенко. 50 хиляди души се регистрираха онлайн за участие в жива верига утре от столицата на Литва, Вилнюс, до границата с Беларус. Демонстрацията повтаря емблематичната мирна инициатива Балтийския път, която беше организирана преди 31 години и с която Балтийските държави поеха по пътя на независимостта.

Живата верига в Минск започна от гористата местност Курапати край Минск, където са открити масови гробове на жертви на Сталинските репресии, и достигна затвора Окрестина, където в момента се намират арестуваните опоненти на Александър Лукашенко, съобщава БНР.

„5 души загинаха, други 80 са в неизвестност. Не мога просто така спокойна да стоя у дома. Какво мога да направя? Да изляза, да бъда солидарна и да покажа своето недоволство“, заяви една от демонстрантките.

Утре в Литва в знак на солидарност с Беларус се организира демонстрация под мотото „Пътят на свободата“. Живата верига ще е дълга 40 километра от Катедралния площад във Вилнюс, до Замъка Медининкай на границата с Беларус.

В живата верига участие ще вземат и президентът Гитанас Науседа и предшествениците му Далия Грибаускайте и Валдас Адамкус. Очаква се да се присъедини и опозиционния лидер на Беларус - Светлана Тихановска.

Балтийският път беше организиран преди 31 години по повод 50-тата годишнина от пакта „Молотов-Рибентроп“ между Съветския съюз и нацистка Германия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заповяда основните части от въоръжените сили да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност. И нареди на военния министър да предприеме „строги мерки“ за защита на териториалната цялост на страната след масовите протести, последвали президентския вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови