10-часова заложническа криза в синагога в Тексас

OFFNews 16 януари 2022 в 08:36 1953 0

Снимка АП/БТА

Приключи заложническата криза в синагогата в град Коливил в щата Тексас. Заложниците са освободени и са здрави, съобщи губернаторът на щата Грег Абът, предаде БТА.

Преди часове бе съобщено, че мъж е взел заложници богомолци в синагога в града.

Заложническата криза е започнала по време на службата, излъчвана директно и във Фейсбук. В даден момент службата е прекъсната от изнервения глас на мъж, който вика: "Ще умра", а после поискал да говори със сестра си по телефона. Мъжът споменавал и исляма. От кадрите, излъчвани на живо във Фейсбук, обаче не става ясно кой е нападателят. След това директното предаване във Фейсбук прекъсва.

На място са пристигнали екипи за действие при заложнически кризи и специални полицейски части. Започнали са преговори с мъжа.

Не е известна нито самоличността му, нито колко души са били заложници. Не е ясно и дали мъжът е въоръжен.
Според телевизия Ей Би Си заложниците са били четирима, в това число и равинът. По-рано днес един от тях беше освободен.

Малко преди да бъде съобщена новината за освобождаването на заложниците, тътен и звук, наподобяващ на стрелба с автоматично оръжие, се чу от синагогата.

Полицейският началник на Коливил Майкъл Милър потвърди, че членове на екипа на ФБР по спасяване на заложници са атакували сградата след освобождаването на първия заложник. Заподозреният за заложническата криза е мъртъв, допълни Милър. Драмата продължи около 10 часа.

Докато е бил в синагогата, нападателят говорил за религия и настоявал да разговаря по телефона със сестра си. Той казал на няколко пъти, че не иска да види как някой ще бъде наранен и че вярвал, че той самият ще умре. Всичко това се чуло, докато религиозната служба в синагогата се излъчвала на живо по Фейсбук. После излъчването спряло.

Нападателят твърдял, че носел взривни устройства. Той казал, че е брат на Афия Сидики, осъдена за тероризъм в САЩ и изтърпяваща присъда от 86 години затвор в център за затворници със здравни и психически проблеми в щата Тексас. Сидики бе осъдена за опит за убийството на американски военни през 2010 г. и заподозряна за връзки с Ал Каида.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови