'Споделени игри' днес на Витоша: Планината е и за хората с увреждания

OFFNews 06 юни 2020 в 07:30 5116 0

„София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“ и Природен парк Витоша организират уникален спортен празник на Игликина поляна. За втора поредна година „Споделените игри“ ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество.

Тази година традицията се продължава с програма от 12 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора с увреждания. В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора с различен вид специални нужди. Наред с това - да се запознаят участниците в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора с увреждания.

Инициативата има благотворителна цел – да подпомогне кампанията „Витоша – достъпна за всички“ и да набере още средства за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора с физически увреждания. Ефектът й бе продължен с организирането на фокусиралия огромен интерес филм „Един ден на Витоша“ в кино „Люмиер“ през юли 2018 г. и дебютното издание на спортния фест „НДК – 360“ през септември същата година.

Чрез благотворителната кампания бяха събрани над 11 000 лв., които бяха инвестирани в строителството на вече завършените спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина поляна. Отделно Фондация „София – европейска столица на спорта“ подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до Игликина поляна, за да имат хората по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

От първото издание на „Споделени игри“ бе заснет филм, който се планираше да бъде презентиран в училищата, но епидемичната обстановка пренасрочи това за есента. Този учебен 12-минутен клип цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората с физически увреждания и техните проблеми в съвременното общество.

Откриването на „Споделени игри 2020“ е предвидено за 10.30 ч. в местността Игликина поляна, където ще бъдат подготвени 12 сета за различни дисциплини, в които хора с физически увреждания ще получават напътствия и възможност да спортуват.

Събитието цели още социализация и интеграция на хора с увреждания чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процесът по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови