Григор Димитров загуби от Джокович на крачка от финала на "Уимбълдън"

Деян Спасов 04 юли 2014 в 18:20 18982 5

Световният №2 Новак Джокович победи първата българска ракета Григор Димитров с 6:4, 3:6, 7:6, 7:6  в битка за място на финала на "Уимбълдън", продължила малко над 3 часа.

След победата си сърбинът ще срещне на финала победителя от сблъсъка между 7-кратния шампион Роджър Федерер и хърватския представител Милош Раонич.

Григор започна мача със самочувствие, сервира отлично и взе първия гейм - 1:0. Джокович също стартира безгрешно - 1:1. Българинът продължи със силните си сервизи и взе второто си подаване на 0, с което поведе с 2:1 в първия сет на мача. С три аса в четвъртия гейм Ноле изравни резултата - 2:2. 

Неубедителен пети гейм в първия сет и Гришо допусна първия пробив в мача - 3:2 за Джокович. Сърбинът затвърди пробива и поведе с 4:2. Двамата тенисисти си размениха по един гейм, а след това Димитров взе подаването си отново на 0 и Джокович сервира за спечелването на сета при 5:4. Вятърът на централния корт се засили и световният №2 бе принуден да сервира доста по-леко, но въпреки това съумя да затвори сета при 6:4.

Втората част започна с по един гейм и за двамата. След това обаче Григор Димитров отново допусна ранен пробив в сета и Джокович повежда с 2:1. Сърбинът играеше отлично и рядко даваше удобни топки на нашенеца. Четвъртия гейм определено бе най-труден за Джокович, след като Гришо дори имаше шанс да пробие, но не се възползва и шампионът на "Уимбълдън" от 2011г. все пак се спаси - 3:1. 

Въпреки изоставането си българинът продължи да играе със самочувствие и взе безпроблемно подаването си за 3:2.
В следващото подаване на Ноле Григор дочака своя шанс и при втората си възможност за пробив, той най-накрая стана факт. Резултатът в сета се изравни - 3:3. Гришо не сбърка при сервис гейма си, затвърди пробива и поведе с 4:3.

Григор Димитров съумява да пробие отново и да вземе четвърти пореден гейм във втория сет.
Нашенецът определено бе по-добрият тенисист във втората част, а за първи път от началото на мача на лицето на Джокович бе изписана ясно негативна реакция и разочарование. Пети пореден гейм за Григор и след отлична игра хасковлията спечели сета с 6:3 и изравни резултата.

Третият сет
започна без изненади и двамата тенисисти играха равностойно без пробиви - 3:3. В играта на Гришо обаче определено се забелязваше прогрес, докато Ноле изглеждаше нестабилен. Първата българска ракета получи възможност за пробив в седмия гейм, но не се възползва и Джокович отново поведе - 4:3. 

По един разменен гейм за Новак и Гришо - 5:4. Нивото на тенис, показан от двамата, бе много високо и мачът изглеждаше оспорван. Димитров достигна и до равенство в резултата, след като взе подаването си за 5:5, като в последната точка демонстрира и гъвкавост при една доста трудна топка.  

Отново по един разменен гейм и третият сет се налага да бъде решен с тайбрек. В тайбрека Джокович натрупа бързо няколко поредни точки, а Гришо допусна четвъртата си двойна грешка в мача, което явно повлия на психиката му - Ноле се възползва и спечели третата част - 7:6. 

В четвъртия сет третият гейм бе кошмарен за българската ракета. Григор допусна цели три двойни грешки и отново Новак Джокович реализира пробив рано в сета - 2:1. Гришо обаче върна пробива мигновенно и за момент си отдъхна - 2:2.

В петия гейм сърбинът имаше две възможности за пробив, но нашенецът се мобилизира, бързо навакса и успя да вземе подаването си - 3:2. Гришо даже стигна до две точки за пробив в следващия гейм, но не се възползва и резултатът е изравнен - 3:3.

По един сервис гейм за двамата, като този на Джокович продължи само 1:02 мин. - 4:4. Последва бърз гейм на 0 и за Григор и хасковлията поведе с 5:4, а Новак сервира за оставането си в сета. 

Григор Димитров изигра десетия гейм на четвъртия сет с много агресия и дори получи сетбол, но класата на Джокович изигра много важна роля и сърбинът отново се справи и изравни резултата - 5:5. 

В тайбрека Григор Димитров игра добре, но изпусна цели три сетбола, а след това и отново направи непростима двойна грешка, с която даде мачбол на Джокович. Нашенецът показа характер и се справи с първия мачбол, но в следващото разиграване получи лека травма и впоследствие загуби сета и мача.



Най-добрата българска ракета Григор Димитров участва в първия в кариерата си 1/2-финал от "Голямата четворка", като това се случи на най-престижния турнир "Уимбълдън".

Срещата започна в 15:00ч. българско време, а последната среща между Гришо и Ноле беше преди 13 месецa, когато сърбинът надделя в третия кръг в Париж с 6:2, 6:2, 6:3.

Димитров бе по-мотивиран от всякога, след като категорично отстрани миналогодишния шампион на "Уимбълдън" в първия си 1/4 финал на турнира. Григор победи Анди Мъри с безапелационното 6:1, 7:6, 6:2 и заслужено се изправи пред един от най-важните мачове в кариерата си. Българинът бе на крачка от финала, но тази крачка бе достатъчно голяма и трудна.

Новак Джокович достига своя трети финал в "Ол Ингланд Клъб" и общо 14-и в надпревара от Шлема. Ноле вероятно и ще се върне на върха в световната ранглиста, ако успее да вдигне и трофея в неделя. Сърбинът вече има титла в Лондон от изданието през 2011 година.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови