Зона Н007 и защо НСО забрани дронове над ресторанта на Сталийски

Георги Ангелов, Светослав Метанов 20 юни 2022 в 16:54 20644 0

101 Bar and dinner

Снимка https://101bardinner.com/

Заведението и откритият басейн зад него.

Ресторантът на Александър Сталийски в квартал "Дианабад" попада в една от седемте зони охранявани от НСО в София, над които държавата е наложила забрана за полети на дронове. Останалите зони са над ключови държавни институции и резиденции. 

Официално обяснение защо комплексът на Сталийски в "Дианабад" се явява ключов за националната сигурност няма. Нито НСО, нито Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" дава отговор на този въпрос. Знае се обаче, че дългогодишния премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов бе чест посетител на игрището и ресторанта. Забраната за дронове над този обект обаче важи и след края на неговия мандат - подновена е през март т.г., дълго след слизането му от премиерския пост.

OFFNews опита да научи защо.

Зоната над спортния комплекс “Дианабад” е означена е като Зона за сигурност Н007. Забраната е публикувана на сайта на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА). Зоните за сигурност, над които са забранени полетите, започващи с Н и номерация от 001 до 007 са обекти, които се охраняват от НСО. Н001 е “триъгълника на властта” със сградите на МС, президентството и партийния дом, 002 е Народното събрание, следват Резиденция “Бояна”, други държавни резиденции, а 006 е сградата на самото НСО.

Спортният комплекс е известен с това, че бившият премиер Бойко Борисов беше чест посетител там. Какво налага обаче забраната за полети на дронове над комплекса да остане, след като Борисов не е премиер от началото на 2021 г.?

От ГД ГВА ни съобщиха, че забраната се издава въз основа на искане на НСО (Националната служба за охрана). Потърсихме отговор от пресцентъра на НСО, но не успяхме да се свържем. Неофициалната информация е, че това е въпрос на национална сигурност, но можем да зададем въпроси по Закона за достъп до информация. За такъв се чака поне две седмици и практиката показва, че отговорът най-вероятно отново ще бъде засекретен.

Според източници на OFFNews Националната служба за охрана е поискала удължаване на статута на въпросната зона Н007 преди по-малко от три месеца. Писмото от началника на службата, който е на директно подчинение на президента, до Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е от 31 март т.г. А посоченото основание за забрана на дроновете над тенис кортовете, басейните и емблематичния ресторант са разпоредбите на чл. 29 ал. 1 и 2 от Закона за НСО. Въпросните текстове изискват държавните органи да съдействат на НСО при нужда: “За изпълнение на дейността по охрана офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да изискват информация от държавни органи, органи на местното самоуправление, от юридически и физически лица при спазване изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и изискванията за защита на личните данни.
(2) Органите и лицата по ал. 1 предоставят исканата информация и са длъжни да оказват съдействие на офицерите и сержантите от Националната служба за охрана за изпълнение на определените им в този закон задачи по охрана на лица, обекти или мероприятия.”

Откога точно зона Н007 е забранена за дронове, не е ясно. Със сигурност през ноември 2020 г. НСО пак е поискала удължаване на статута, с който се ползва базата, показа проверка на OFFNews.

Собственик на НСК "Диана" е Национална спортна база, подчинена на Министерството на младежта и спорта, но обектите в него се стопанисват от частни наематели - федерации, сдружения и фирми. В комплекса се намира и ресторантът "101 Bar and Dinner". Обществена тайна е, че ресторантът е на Александър Сталийски, с когото Бойко Борисов обичал да играе карти.

Името на Сталийски беше посочено и от спортния министър в оставка Радостин Василев, който обяви, че напуска партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”.

"Пич, Дългия каза да не закачаш Сталийски", каза Радостин Василев, като цитира Тошко Йорданов от ИТН.

“Тошко Йорданов е професионален лъжец. Нека да извадим детектор на лъжата и зададем един-единствен въпрос: за Сталийски ли ми казахте да не закачам, или за Гроздан Караджов? Това да е въпросът. Беше до моето бюро в Министерски съвет и ми каза: Пич, Дългият ме праща, недей ходи повече там в ресторанта на Сталийски. Недей прави видеозаписи с камерите, недей, пък и да не хвърляме сега към Гроздан Караджов напрежение, защото има достатъчно”, каза още Василев.

Предисторията на думите му започва на 7 юни тази година. След акция в ресторанта, НАП съобщи, че заведението е затворено за 14 дни заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите. След два дни заведението беше отворено, след като Административен съд - София-град отмени затварянето на обекта. Василев е търсил съдействие от Караджов, тъй като строителният контрол в държавата (ДНСК) е в неговия ресор.

На 13 юни Василев е бил разпитан в столичната полиция, където е постъпил сигнал срещу него от собствениците на ресторанта "101 Bar and Dinner". В сигнала било записано, че се е разхождал в заведението арогантно.

"За мен не е тайна на кого е заведението. За цялото българско общество не е тайна. Защо трябва да го крием и да се плашим, че това е на Сталийски? Аз съм адвокат, мога да сложа 15 човека подставени лица да управляват ваши бизнеси, но бизнесът е ваш", каза Василев.

Той подчерта, че договорът за наем на заведението ще бъде прекратен, докато е спортен министър. Ресторантът е част от активите на ведомството му. Затова той изрази учудване, че е бил обвинен, че заедно с още няколко души от екипа си са се разхождали арогантно в имот, който е собственост на министерството.

Сталийски изпрати позиция до бТВ в която се казва:

Във връзка с многократното използване на моето име, в контекста на политически спекулации, бих искал да кажа следното: Не познавам г-н Станислав Трифонов и г-н Тошко Йорданов и нямам никакви взаимоотношения с тях. Не познавам г-н Кирил Петков и г-н Радостин Василев и нямам никакви взаимоотношения с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови