Във Варна е гласувано с бюлетини, различни от одобрените от ЦИК

OFFNews 11 февруари 2016 в 14:25 7482 2

Във Варна е гласувано с бюлетини, различни от одобрените от ЦИК

Изборите във Варна са проведени с бюлетини, които не отговарят на утвърдения от Централната избирателна комисия (ЦИК) образец. Това твърди в своя жалба кандидатът за общински съветник от листата на „Реформатори и Патриоти - Решението за Варна" Веселин Балкански. В края на миналата година той обжалвал резултатите от местния вот на 25 октомври с мотива, че ЦИК в нарушение на закона е допуснала опорочаване на вота. 

Административният съд във Варна отхвърля искането, въпреки че се съгласява с факта, че утвърдената от ЦИК бюлетина и утвърдената от Общинската избирателна комисия - Варна бюлетина се различават, но несъществено. В емблематичното решение от 2 декември 2015 г., с което съдия Елена Янакиева призна резултатите от експертизата, доказваща фалшифицирани подписи в изборните протоколи, се казва, че сочените разлики между бюлетините "не рефлектира върху изборния резултат".

Жалбоподателят Веселин Балкански твърди, че предоставените в изборните секции бюлетини за общински съветници кръговете, в които се отразява преференциалният вот, са по пет на ред, докато в утвърдения от ЦИК образец са по три. Във "варненските бюлетини" кръговете са със значително по-малки размери. В десния горен ъгъл на бюлетината, с която са проведени изборите за общински съветници, не е отразен номер на Приложението за провеждане на местни избори, както е в одобрения от ЦИК образец. В него се посочва, че преференциалният вот се отразява в кръгове по три на ред с диаметър съответстващ на диагонала на квадрата, в който е записан номерът на партията или коалицията, а номерата заемат минимална част от площта на кръга осигуряващи добра видимост на поставения от гласоподавателя знак.

Жалбата се позовава на текст от Изборния кодекс, в който се посочва, че правомощията на ОИК за утвърждаване на образец на бюлетина са ограничени. В решение № 2260 на ЦИК се казва, че комисията "съгласува с печатницата на Българска народна банка техническия образец и защитата на бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. въз основа на образеца на бюлетините, съгласно изборните книжа, одобрени с Решение № 1512-МИ от 4 август 2015 г. на ЦИК."

Образецът на бюлетината, одобрен от ЦИК.

Според съда обаче решението на ОИК-Варна за образеца на бюлетината не е обжалвано и е влязло в сила, а утвърденият от ЦИК образец е само примерен. "Извън това, няма фактическо основание да се счита, че използваната бюлетина се отличава от утвърдения от ЦИК примерен образец, доколкото същият е само примерен, посочени са само 17 кръгчета в дясната половина за отчитане на преференциален вот, който формат е очевидно неприложим по отношение на листи с 51 кандидата за общински съветници, колкото са мандатите в ОбС Варна", се казва решението.

Според съдия Янакиева "соченото обстоятелство за отлика на бюлетината не рефлектира върху изборния резултат, доколкото една и съща бюлетина е била използвана при избора на всички съветници – съответно всички кандидати са били поставени при еднакви, равни условия и никой от тях не е бил в състояние да извлече ползи или претърпи негативи в резултат от вида на бюлетината". 

Решението е обжалвано пред Върховния административен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!