Цената да живееш в общежитие на СУ: лични данни на показ, хаос и часове по опашки

Мартин Георгиев, Александра Маркарян 21 септември 2018 в 09:00 30917 3

Настаняването на студентите в общежития на СУ започна след класирането, излязло на 16 септември. Както повечето студенти, проверих в сайта на Комисията по настаняване какви са сроковете. В секцията „Горен курс“ пише, че студентите, включително магистри, могат да избират между две дати, в зависимост от факултета си. Препратих информацията на съквартиранта си, за да планира кога да дойде – той трябва да пропътува близо 450 км. Малко преди края на деня обаче разбрах, че информацията в сайта е невярна. Била валидна миналата година. През тази имало само един възможен ден. Актуално било написаното в сайта на Поделение „Социално-битово обслужване“ (ПСБО) на СУ.

Заради горчивия ми опит от 2015 г., знаех какво ме чака, за да бъда настанен в общежитие. Тогава ми предстоеше да бъда първи курс студент във Факултета по журналистика. Обявената дата за настаняването беше 27 септември. За мой „късмет“ времето беше дъждовно. Наредих се на опашката в 9 ч. – тогава започват работа касите за плащане на наем и семестриален депозит. Процедурата ми отне 7 часа на крак и ми докара настинка. (Моментът е запаметен във видео.) 

Заредих с търпение и отново се наредих. В 13:30 ч. вече бях в края на опашката, която започваше от касите в бл. 42 и завършваше до оградата на близката детска градина - над 100 човека очакваха да дойде техния ред. Този път процедурата ми отне „едва“ 2 часа. В 15:30 ч. вече бях пред гишето.

Докато чаках, многократно се питах в кой век живеем. Нима е невъзможно през 2018 г. най-елитният университет у нас да изгради електронна система, която да улесни настаняването в общежитие и да се избегнат километричните опашки?

Ако проблемите с тазгодишното настаняване на студенти бяха само липса на информация и приемливо за СУ ниво на хаос, може би щяхме да подминем разказа на студента Мартин Георгиев. Тази година обаче те са фрапиращи и съвсем не се изчерпват с хаоса. Започват с решението достъп до данните на студентите да имат хора, които не би трябвало да припарват до Комисията за настаняване, минават през публичното излагане на цялата информация за това кой студент в кой блок и стая в Студентски град е настанен и стигат до откази за настаняване в разрез с правилата на Университета.

Нарушена е наредба, нарушен е правилникът на Софийския университет, студентите са потърпевши, но следите са заметени - не очаквайте някой да поеме отговорност.

Нарушение след нарушение

Първата пукнатина в системата се появява през февруари 2018 г. Тогава Управителният съвет на ПСБО взема решение за назначаването на двама административни сътрудници в състава на Комисията по настаняване - Александър Попов, системен администратор в ПСБО и Евелина Ликова, главен инспектор "администрация" в ПСБО.

На пръв поглед - нищо смущаващо. Да, но не. Комисията по настаняване се състои само и единствено от студенти, които се избират с конкурс и които имат мандат. Правилата - разписани не другаде, а в правилника на Университета, са нарушени от УС на ПСБО в състав:

- доц. Юрий Кучев – председател;

- Георги Гълъбов – председател на Студентски съвет;

- Георги Божанин – началник отдел имоти и главен мениджър на Университета;

- Изабела Маринова – адвокат.

Управителният съвет има още един член - Катерина Костова, зам.-председател на Студентски съвет, която е единствената, гласувала "против".

Ако ставаше въпрос за екстравагантно изискване, което не би имало отражение върху реалния живот, да подминем нарушаването му. Но липсата на мандатност и включването в Комисията по настаняване (КН) на хора от администрацията на СУ биха могли да означават две неща - векуване в КН и предпоставка за корупция.

Именно опасенията за прокарването на корупционни практики при настаняването на студенти мотивират Студентския съвет през годините да се противопоставя остро на опитите администратори от СУ да влязат в КН. Уви, след доклад от месец май на директора на ПСБО инж. Росен Костов до ректора проф. Анастас Герджиков и ректорска заповед двамата предложени са настанени в КН.

Освен с ПСБО, името на 57-годишния инженер Костов се свързва с бургаски фирми, на които е собственик или съсобственик. Една от тях - "Евробилдинг груп" ООД обаче е осъждана. Присъдата от октомври 2011 г. на Бургаския районен съд е за това, че фирмата не платила на "СМК БУРГАС” АД строителни материали и транспорт, които поръчала с договор от 2008 г. Съдът осъдил "Евробилдинг груп" да плати 19 690,58 лв. - сбор от неплатена цена за продадени и доставени бетон и варови разтвори, транспортни услуги, лихви и разноските по делото.

Нарушението с вкарването на двамата администратори в Комисията не е единственото. Неоторизиран студент е получил пълен достъп до всички имена, ЕГН, адреси и номера на лични карти на всички студенти от СУ, които живеят в общежитие.

Студентът е Филип Сидеров от Факултета по математика и информатика. Той не е минал през задължителния конкурс на Студентския съвет, за да стане член на Комисията, името му не фигурира и в ректорска заповед, даваща му достъп.

Едва на 17 септември - ден след обявяването на класацията на одобрените за настаняване студенти - председателят на Студентския съвет насрочва извънредно заседание за 21 септември от 19 ч. в зала 1 на Ректората с дневен ред от една точка: избор на нов член на КН с единствен кандидат Филип Сидеров.

Сидеров кандидатства за мястото на подалия оставка преди по-малко от месец заради огромния хаос (по наша информация писмените оплаквания във връзка с настанителната кампания са поне 800) Георги Стаменов. Без него в комисията остават Елена Иванова, Михаил Ангелов, Веселина Йорданова и Яна Обрешкова.

Ако дотук проблемите изглеждат по-скоро формални, отколкото реални, помислете за следващия: обявяването на класацията на 16-и извади публично информация за това кой студент в кой блок и коя стая е настанен. Случи се следното: публикуваният във Фейсбук страницата на Комисията по настаняване списък с класираните студенти съдържаше потребителските им имена, блоковете и стаите. А потребителските имена, генерирани от системата, се формират от име, презиме и фамилия. Например ivcvetanov е студент с малко име, започващо с И., презиме, започващо с В. и фамилия Цветанов. Ако сте Георги Иванов Иванов, вероятно няма да ви разпознаят. Но ако фамилията ви е специфична, например не е българска - е елементарно да се открие точно къде ще живеете през следващата учебна година.

Списъкът, с който и OFFNews разполага, беше свален от Фейсбук страницата и впоследствие там беше качен нов, съдържащ по-малко данни за студентите. Но предвидливо пълният беше разпечатан и вчера цялата информация спокойно можеше да се прочете в бл. 42.

И ако това не стига, има и още - студенти, които по правилник имат право да запазят стаята, в която са живели до миналата година, са изхвърлени от нея.

Замитане на следите

Ако очаквате да има наказани, бъдете реалисти - не, това няма да се случи. Първо, защото в наредбата и в правилника на СУ, които касаят настаняването, не са предвидени наказания и, второ, защото хора, които са настанявали студенти тази година, са използвали чужди акаунти - на бивши членове на Комисията, и не е ясно кой човек стои зад даденото действие.

И съвсем не бива да се нарочват членовете на комисията за всички гафове - тази година е бил даден достъп на доброволци, които да помагат. Благородно, но нерегламентирано. Какви са били правомощията на тези доброволци и достъп до каква информация са имали не става ясно.

Може би студентите биха проявили разбиране към колегите си, които трябва да ги настанят, но очевидно не са обучени как да го направят, ако поне бяха срещнали човешко отношение. Уви, стотиците жалби разказват как в Комисията не се вдига телефонът, как ги гонят грубо, когато отидат да си потърсят правата и т.н.

След множеството жалби бе свикано извънредно заседание на Управителния съвет на ПСБО. То се проведе вчера в Ректората. Какво е решено предстои да разберем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6018

3

Nurachilp

29.09 2018 в 23:18

СУ е тотално пропаднала дупка. Докато чаках 5 часа да си платя тъпото общежитие за пореден път се убедих в това. Няма такава пародия, няма такова нещо. Поне всичко това да се компенсираше с някакво ниво на образование...

15914

2

поп Дръвчо

23.09 2018 в 09:45

Тия общежития са изключително свиреп корупционен змиярник - и то не от вчера.

Съществуват огромни нерегламентирани финансови потоци свързани с настаняване на хора които нямат никакво основание да бъдат там, на хора които ИМАТ основание да бъдат там, помещения отдавани под наем без намек за регламент, ток, отопление и вода плащани от студентите, поддръжка на сградите и СМР и какво ли още не.

И не, за студента не е по-евтино да живее там - ама късно го разбира.

11925

1

FeldMarschal

21.09 2018 в 10:48

Някои съмнява ли се че студентите трябва да бъдат изкарани от евтините общежития и натикани в тези празни скъпи новопостроени сгради - не за друго ами за да може някои хора да си изперат парите по този начин.