Цеко Минев превзема за без пари фирма за милиони

Мая Младенова 07 юни 2013 в 15:30 22973 48

Цеко Минев Снимка: БГНЕС
Цеко Минев Снимка: БГНЕС

Класически сценарий за това как българската държава и банките спъват предприемачите, извиват им ръцете, а накрая буквално ги ограбват, се случва тези дни около голяма комуникационна компания.

Заради играта на нерви и на много пари потърпешва още в понеделник може да се окаже системата за спешни повиквания на тел. 112, алармира собственикът на "Глобъл Комюникейшън Нет" Димитър Ангелов. Компанията му е изградила технологичната мрежа за електроннотo правителство и линията на национална сигурност, в т.ч. и мрежата за телефон 112. Тя е и доставчик на едро на интернет трафик на десетки малки и големи оператори, сред които Близу и Булсатком, чиито клиенти, по думите на Димитров, също могат да се окажат потърпевши от създалата се ситуация.

Какво всъщност се случва?

През последните пет години "Глобъл Комюникейшън Нет" изгражда мрежата за пренос на данни за държавната администрация. Заради забавени плащания от страна на държавата за 6,7 млн. лева й се налага да изтегли кредит от Първа инвестиционна банка на Цеко Минев за 1,8 млн. евро. Срокът за погасяване е 2016 г. Фирмата не успява да погаси последните няколко вноски по кредита, които към май 2013 г. са на стойност около 230 000 евро. Залог по дълга са активите на компанията, които според собственика са осемцифрена сума в евро. Заради тези задължения банката решава да пристъпи към изпълнение на вземанията. Фирмата научaва за това от Министерския съвет, пред който банката обявила кредита за предсрочно изискуем с предизвестие от 1 ден и уведомление по електронен път. Успява да намери средства и да внесе чрез депозитар остатъка по кредита плюс главница на 5 юни.

Банката обаче не признава това и до този момент не е обявила кредита за погасен. Вместо това на 29 май изпраща небезизвестния частен съдебен изпълнител Стоян Якимов. С него в централния офис на фирмата пристигат полицаи и хора от конкурентна компания. Обявяват, че още в понеделник, 10 юни, ще пристъпят към изпълнение. Сцената се повтаря в офисите на компанията в цялата страна.

"Подозирам, че зад това стоят наши конкуренти, на които банката иска да ни продаде. След като ние сме инвестирали в този бизнес, изградили сме мрежите, поели сме и финансовия риск по кредита, сега те биха го получили без риск наготово. Банката от своя страна е некооперативна, досега не ни е изпратила дори точната сума на задълженията. Сами изчислихме сумата и внесохме 10 000 лева отгоре. Но банката твърди, че депозитарят още не ги е разпоредил", каза собственикът на компанията.

Фирмата е внесла сигнали в прокуратурата и Българската народна банка. "Надяваме се държавата да ни защити, още повече, че ни го дължи", добавя Димитър Ангелов. Според него е фрапиращ фактът, че заложените активи са на стойност над 10 пъти по-големи от дълга към банката и все пак тя агресивно пристъпва към отнемането им.

Пред OFFNews oт Първа инвестиционна банка коментираха, че "компанията не обслужва задълженията си към ПИБ АД и към днешна дата е в просрочие. ПИБ АД използва всички законови мерки за защита праватата си на кредитор".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!