Тайно и незаконно продадохме територия на Газпром

Мартин Димитров и Петър Славов искат специална комисия, която да установи човек по човек подписалите неизгодните сделки

Ивайло Анев, Владимир Йончев 01 октомври 2014 в 16:30 15672 22

Снимка Ивайло Анев

Петър Москов, Петър Славов и Мартин Димитров.

България тайно и в пълно противоречие със собствените си закони е продала своя територия на търговското дружество "Южен поток България" АД, половината от което е собственост на Газпром.

Това показва документ, показан днес от кандидатите за народни представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата са отправили питане по ЗДОИ до министерството на земеделието, а отговорът, който са получили показва скандални действия, заради които вероятно срещу страната ни ще бъде наложена наказателна процедура.

Както вече е известно, на 22 юни, две седмици след като Орешарски забрани дейности за продължаване на проекта "Южен поток" и само ден преди да подаде оставка, Министерството на земеделието продаде 358 декара земя на "Южен поток" за жълти стотинки.

Днес става ясно как е направено това и защо цената е като за приятели.

Продадените на "Южен поток" земи са били извадени от горския фонд и са били обявени за "урбанизирани територии". Това е станало на 15 юли, девет дни след забраната на Орешарски за действия, свързани с "Южен поток".

По-интересното е, че промяната на предназначението е направена, преди самата компания "Южен поток" да поиска това. "Южен поток България" АД е поискала да закупи земите едва на следващия ден - 16.07.2014.

Но още преди да е подала заявлението, че иска да купи земите, Министерството на земеделието е знаело, какво ще съдържа то и услужливо е направило от горите "урбанизирана територия".

Министър Димитър Греков явно е имал и пророчески способности - ден преди "Южен поток" да поиска земите, той вече е постановил, че прясно урбанизираните горски площи могат да се използват само за газопровод.

Освен, че това е грубо погазване на закона, пророчеството на Греков осигурява и милиони печалба за българо-руското дружество.

Платените от "Южен поток" 13 195 050 млн. лева са само за земята, която вече е "урбанизирана". Ако министерството беше сменило предназначението на земята след, а не преди искането на "Южен поток", дружеството щеше да плати и за смяната на предназначението. Цената за това обикновено е 30% от стойността на земята.

Спестените разходи на "Южен поток" представляват скрита държавна помощ и със сигурност Европейската комисия ще реагира на това. Много е вероятно да започне нова наказателна процедура, коментират Мартин Димитров и Петър Славов.

Двамата заявиха, че когато влязат в парламента ще настояват да се създаде специална комисия, която да разнищи всички сделки и замесените в тях лица. Трябва да се търси персонална отговорност кой е подписвал и давани ли са държавни гаранции по "Южен поток" и кой точно е сложил подписа си под тях, заявиха Мартин Димитров и Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!