Тайни сметки на майката на Пеевски в Швейцария излязоха от Досиетата Пандора

OFFNews 06 октомври 2021 в 17:29 17798 1

Две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост на Ирена Кръстева през 2009 г. Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка. Целта на операцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като така се прикрива истинският им собственик – майката на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, съобщава сайтът bird.bg, който е българският партньор в международното разследване Досиетата Пандора.

Двете фирми са Hintas Holding & Finance S.A. и Sarit Partners Corp., които са регистрирани предварително от доставчика на офшорни услуги Triden Trust. Банката RBS Coutts в Zurich се обръща към Trident Trust на 9 април 2009 г., за да оформи тяхната собственост на името на Ирена Ангелова Кръстева. Като цел на придобиването и на двете компании изрично е посочено:

“За да държи сметка в RBS Coutts Bank Ltd., Zurich”.

Trident Trust фактурира услугите си на банката 1700 долара, а годишната поддръжка на регистрацията е 550 долара.

В комплекта от документи има списък на записалите дялове от компаниите, като и за двете това е Ирена Ангелова Кръстева. Приложено е и копие от нейния паспорт.

В Досиетата Пандора липсват данни за самите сметки и наличностите по тях. Но без съмнение става дума за финансова операция, която цели да се скрие реалния собственик на парите в Швейцария, пише bird.bg.

Фактически банката се ангажира с целия процес на придобиване на офшорката, оформянето й на името на клиента като бенефициер и отварянето на сметка на името на непроследимата фирма от Британските вирджински острови.

Този вид банкова услуга – сметка с офшорка, повдига много въпроси за съвместимост със законодателството срещу пране на пари, но данните от Досиетата Пандора и по-рано от Панамските досиета сочат, че е бил масова практика в Швейцария и в други данъчни убежища.

Ирена Кръстева е известна като бивша шефка на спортния тотализатор, която през 2007 г. придоби пресгрупата на Петьо Блъсков с кредит от КТБ, а впоследствие изкупи и други печатни медии, печатарският комплекс “Родина”, както и разпространителски фирми. Придобивките се оценяват на няколко десетки милиона лева. Дълги години депутатът Делян Пеевски не фигурираше в собствеността на медиите, но публична тайна беше, че той лично контролира съдържанието на вестниците, което имаше ясна редакционна линия да поддържа тези, които са на власт и да очерня лица от опозицията, граждански активисти и критични журналисти.

Преди ден bird.bg разкри, че в документите от Досиетата Пандора се откриват три фирми свързани с Пеевски, които той като депутат не е декларирал. В изявление до медиите Пеевски отрече да има нередности, но разкритията предизвикаха институционална реакция от НАП и КПКОНПИ, които започнаха проверки. Днес бившият депутат се яви на разпит в ДАНС и обеща на причакващите го журналисти да се появява по-често публично, но на излизане от агенцията отказа да отговаря на въпроси за офшорките си.

Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ включи Делян Пеевски в списъка от 300 влиятелни личности, осветени в Досиетата Пандора. В профила му се посочва, че той е олигарх, бивш депутат и медиен магнат, санкциониран от САЩ за корупция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови